Nová publikace Výzkumného centra průmyslového dědictví FA ČVUT znovuobjevuje hornickou krajinu

Zdroj
Fakulta architektury ČVUT v Praze
Vložil
Tisková zpráva
06.05.2016 08:40
Výzkumné centrum průmyslového dědictví FA ČVUT uspořádalo na podzim 2015 mezioborový studentský workshop, zaměřený na revitalizaci areálu Jubilejního dolu a hornické obce Zbůch na Plzeňsku. Výsledky i průběh workshopu shrnuje publikace Zbůch 2015. Znovuobjevení hornické krajiny. Její křest se koná 12. května 2016 v 13:00 v levé dvoraně FA ČVUT, Thákurova 9, Praha 6.



Dvojjazyčná publikace přibližuje hledání cest rozvoje transformujícího se mikroregionu západočeské uhelné pánve a jejího centra – obce Zbůch, předkládá různé přístupy při hledání identity místa na úrovni lokální i regionální.  Publikace vychází z výsledků mezioborového mezinárodního workshopu Zbůch 2015 aneb Vize pro znovuobjevování hornické kulturní krajiny Plzeňska, který se uskutečnil v říjnu a v listopadu roku 2015.

Obec Zbůch na Plzeňsku, jedno z nejrušnějších ohnisek hlubinné těžby uhlí v Čechách, se stala po postupném zániku původní funkce pouhým stínem své slávy, vnímaným jen periferně z okna automobilu při jízdě po rychlostní komunikaci č. 26. Pozůstatky velkorysého konceptu a svébytné architektury však přesto i dnes svou autentičností a vazbou na okolní poetickou krajinu podněcují hlubokou imaginaci.

Pro tuzemské i zahraniční studenty se proto stalo hlavním cílem workshopu především objevování skrytého potenciálu a oživení; v celé škále měřítek – od krajinné tvorby v rozsahu regionu, obce a areálu dolu, přes jednotlivé budovy a interiér, až k land-artu, site specific nebo dokumentární fotografii. Zájem studentů se soustředil zejména na aktivity, identitu a život místa. Pozoruhodné kulturní konfrontace a odkrývání zastřených vrstev umocnily emotivní vzpomínky pamětníků.

Workshopu se zúčastnili a na publikaci se podíleli studenti a pedagogové Fakulty architektury ČVUT, České zemědělské univerzity v Praze, Univerzity Karlovy v Praze a zahraničních škol architektury (Aristotle University of Thessaloniki, Belarusian National Technical University in Minsk, Eindhoven University of Technology, Free University of Brussels, National School of Architecture and Landscape in Lille, University of Montenegro Podgorica a Vallès School of Architecture).

Vydání knihy podpořila Fakulta architektury ČVUT v Praze a Hornicko historický spolek Západočeských uhelných dolů. Workshop a publikace jsou součástí grantu SGS15/219/OHK1/3T/15 Průmyslové dědictví v ohnisku kulturní krajiny.
0 komentářů
přidat komentář