Zastupitelé Pardubic podpořili zhotovení sochy Jana Kašpara

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
31.03.2016 22:10
Pardubice

František Bálek, socha Jana Kašpara

Pardubice - Zastupitelé Pardubic dnes schválili zhotovení sochy letce Jana Kašpara. Bronzová postava v nadživotní velikosti s obří vrtulí Blériotu a světelnou časovou osou bude stát na třídě Míru. Zakázku provede sochař František Bálek se svým týmem. Hodnota díla je 1,95 milionu korun.

Město v roce 2013 vypsalo architekto- nickou soutěž, v níž zvítězil 37 metrů vysoký sloup s větrným rukávcem navržený Petrem Pinkasem. Bálkova socha byla druhá. Instalace sloupu by byla komplikovaná a dílo by se prodražilo zhruba z jednoho milionu na 2,7 milionu korun.

Pro ukotvení sloupu by bylo nutné vyhloubit 14 metrů hluboký základ, nově položená dlažba na třídě Míru by tíhu vrtné soupravy neunesla. K údržbě stožáru by bylo nutné objednávat 40 metrů vysokou plošinu. Hrozilo by nedodržení podmínek EU, která na opravu ulice přispěla dotacemi, upozornil předkladatel zprávy Miroslav Rubeš (ANO).

Předloni v červnu proto zastupitelé projekt zastavili a novou soutěž vypsat již nechtěli. Město se s architektem Pinkasem vyrovnalo. Zaplatilo vítězům, kteří uspěli v soutěži, a za projektovou dokumentaci Pinkasova sloupu téměř 900.000 korun.

Proti sloupu se vyslovili místní letci v petici. V internetové anketě na serveru idnes.cz lidé dali přednost realistické soše. Odborná veřejnost zastoupená pardubickým sdružením Offcity naopak nedávno napsala primátorovi otevřený dopis, že by měl respektovat základní demokratické principy, respektive výsledky soutěže.

Po dlouhé debatě se pro návrh vyslovilo 33 členů z 39, šest zastupitelů se zdrželo hlasování. František Brendl a Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice, kteří byli v minulém volebním období ve vedení města, konstatovali, že město by mělo ctít výsledky architektonické soutěže.

Architekt Milan Košař (Pardubáci) zasedal v odborné komisi a vyslovil se pro sloup s větrným rukávcem a dal by mu přednost. Na druhou stranu podotkl, že není dobrý výsledek, když se ze soutěže neuskuteční nic. Podpořil jej i druhý člen hodnotící komise, architekt a zastupitel Jaroslav Menšík (ANO). I jemu se víc líbil sloup, ale hlasoval pro Kašparovu sochu.

2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Fraška
vilda
03.04.16 11:59
...případ...
Zdeněk Skála
04.04.16 09:01
zobrazit všechny komentáře

Související články