Centrum Olomouce mají ozdobit pítka sochaře Theimera

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
10.02.2016 23:40
Olomouc

Olomouc - Historické centrum Olomouce by měla ozdobit nová pítka z dílny sochaře Ivana Theimera. Olomoucký rodák už před patnácti lety vytvořil Ariónovu kašnu stojící poblíž vchodu do budovy radnice. Vedení města se už s umělcem na pítkách dohodlo a zahájí přípravu projektu, řekl dnes novinářům primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD).

"V nejbližší době chceme začít pracovat na projektové dokumentaci k umístění pítek na Horním a Dolním náměstí a rovněž nabídnout samotné umělecké ztvárnění pítek Ivanu Theimerovi, který deklaroval zájem s městem na pítkách spolupracovat," uvedl Staněk.

Pítko bude mít zřejmě pískovcový základ. Zdobit ho bude stejný mramor jako je na Ariónově kašně a umělec přidá bronz. V horní části pítka by chtěl Theimer symbolicky zachytit soubor všech olomouckých kašen a fontán.

O umístění pítek vytvořených Theimerem se hovořilo už při stavbě Ariónony kašny na Horním náměstí i při nedávné rekonstrukci sousedního Dolního náměstí, avšak pokaždé zůstalo pouze u slov.

"V úplně původním projektu rekonstrukce Dolního náměstí tento prvek byl, postupně se ale projekt seškrtával a pítko z něj zmizelo," řekl autor projektu přestavby Dolního náměstí Pavel Pospíšil. Podle zástupců města by druhé Theimerem vytvořené pítko mohlo vzniknout přímo u Ariónovy kašny na Horním náměstí.

Sochař se s městem dohodl na přemístění své kašny z Kollárova náměstí k pěší promenádě v Čechových sadech. Kašna je od loňska v havarijním stavu a nefunguje. Město si nechá zpracovat studii, díky které získá představu o finančních nákladech tohoto záměru. "Do prostoru stávajícího místa kašny na Kollárově náměstí pan Theimer navrhuje osadit tordovaný dřík z opravovaného Mariánského sloupu na Dolním náměstí," dodal primátor.

Ivan Theimer, který od roku 1968 žije v cizině, v centru Olomouce vytvořil sedmou kašnu v pořadí s názvem Ariónova. Moderní dílo jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů zpodobňuje antickou pověst o řeckém básníkovi Ariónovi. Horní náměstí v Olomouci zdobí tato kašna od roku 2002. Cena fontány se vyšplhala na téměř 20 milionů korun.

Theimer žije ve Francii, kde stejně jako v Toskánsku tvoří díla, která se stala stěžejními akvizicemi mnoha světových uměleckých institucí. Je též autorem veřejných realizací na prestižních místech Evropy. Například v Paříži vytvořil k 200. výročí Velké francouzské revoluce monument oslavující Deklaraci práv člověka a občana na Martových polích, a v Hamburku sochu Heinricha Heina.

2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kašna
xmen
11.02.16 01:25
Ad veřejná soutěž
ferdos
11.02.16 10:02
zobrazit všechny komentáře