Odpůrci bourání sušického Sola poslali apel ministrovi kultury

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
06.02.2016 15:05
Praha

Sušice (Klatovsko) - Otevřený dopis Zachraňte sušickou sirkárnu zaslala dnes ministru kultury občanská iniciativa My ze Sušice, za níž stojí od dubna 2014 téměř 1400 místních občanů, tedy zhruba 30 procent voličů ve městě. Reagují tak na to, že ministerstvo neschválilo památkovou ochranu chátrajících budov bývalé továrny Solo, kde skončila výroba v roce 2008. Muzeum Šumavy s odpůrci stavby obchodního centra, které má na místě továrny vzniknout, požádali o památkovou ochranu v roce 2013. My ze Sušice chtějí, aby ministr ucelený komplex továrny zachránil před demolicí, uvedl spolek v dopise, který zaslal také ČTK.

"Pociťujeme velmi vážné obavy o další osud staveb a genia loci bývalé sirkárny v Sušici, které byly navrženy na památkovou ochranu, ovšem vaším ministerstvem nakonec nebyly dle nám dostupných informací vyhlášeny v komplexu hodnotově celistvém, což zástupci vlastníků a investorů zrůdného projektu výstavby nového obchodního centra na místě bývalé sirkárny dopředu nezakrytě 'předpovídali'," uvedli v dopise zástupci spolku. Podle nich jsou památkové ochraně bývalé sušické sirkárny určeny "pouze ty části, které developer dokáže zakomponovat do svých plánů, ale jimž bude hlavně chybět dost podstatná souvislost a urbanistická i architektonická kvalita mnohem vyšší, než jsou supermarketové modely".

"Vážený pane ministře, proto se na Vás obracíme, abyste jako velmi významný garant ochrany kulturního dědictví v ČR ještě jednou posoudil závažnost celé situace a popřípadě přijal naše pozvání na místo samé, abyste mohl vyslechnout tu část společnosti, která doposud nedostala úplné a svobodné slovo," uvedla iniciativa.

Investorem plánovaného nákupního centra je Fuertes Development z Kuřimi, která podle svého jednatele Zdeňka Přichystala už dala do přípravy několik milionů korun. Pokud ministerstvo Solo jako památku odmítne, Fuertes objekty a pozemky od vlastníka, brněnské skupiny Solo Matches & Flames, koupí hned po získání územního rozhodnutí. Investor už dříve nabídl, že zachová vilu bývalého ředitelství u kruhového objezdu a administrativní objekt při Nádražní ulici, z níž by mohla vzniknout škola nebo hotel. Pokud by bylo Solo památkou, majitel by podle Přichystala do objektů neinvestoval, ale pouze by je zabezpečil.

3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Co petice?
Listogram
07.02.16 10:05
Petice My ze Sušice
Karel Janda
10.02.16 01:32
Foto u příspěvku není sirkárna !
Karel Janda
10.02.16 01:23
zobrazit všechny komentáře

Související články