Výstava Ženy v slovenské architektuře v Praze

Zdroj
Fakulta architektury ČVUT v Praze
Vložil
Tisková zpráva
13.10.2015 09:35
Občanské sdružení  WOMEN ARCHITECTS ve spolupráci s Fakultou architektury Českého vysokého učení technického v Praze zve na vernisáž výstavy Ženy v slovenské architektuře v Praze, která se uskuteční v pondělí 19. října 2015 v 19.00 hodin na Fakultě architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6 – Dejvice. Výstava bude přístupná veřejnosti do 9. Listopadu 2015.



Expozice představuje tvorbu vybraných reprezentantek první generace slovenských architektek (Štefánia Krumlová, Milica Marcinková, Viera Mecková, Oľga Ondreičková, Lýdia Titlová), ale také práci 10 současných slovenských architektek, které na jejich odkaz navazují.  Jejich tvorba významně přispívá k aktuálnímu architektonickému dění na Slovensku i v zahraničí. Součástí expozice jsou také statistické informace o zastoupení žen na školách architektury a v praxi.

Výstava v prostorách nádvoří Nové budovy ČVUT v Praze navazuje na expozici, která se konala na Hviezdoslavově náměstí v Bratislavě v rámci festivalu Dny architektury a designu 2015. Výstavu iniciuje občanské sdružení WOMEN ARCHIETCTS, které se dlouhodobě věnuje reflexi tématu žen architektek ve společnosti.

WOMEN ARCHITECTS je profesní občanské sdružení, které má za ambice stát se středoevropskou platformou na podporu a prezentaci architektek. Cílem sdružení je prezentace a podpora žen v architektonické profesi, výměna zkušeností mezi slovenskými a zahraničními architektkami, nebo mapování vztahu žen a mužů při vzdělávání a výkonu profese architekta. Sdružení založily Andrea Klimko, Dana Blaškovičová, Dana Moderdovská v roce 2013 na Slovensku podle příkladu podobných organizací v zahraničí s cílem dlouhodobě působit na domácí i mezinárodní scéně. Aktuální informace o aktivitách WOMEN ARCHITECTS najdete na www.women-architects.com nebo na www.facebook/womenarchitects
0 komentářů
přidat komentář

Související články