Výrobcům modulových staveb kvůli uprchlické krizi vzrostla výroba

Zdroj
Filip Sušanka
Vložil
ČTK
04.10.2015 13:50
Praha

Sociální byty v Hamburku (foto: KOMA MODULAR s.r.o.)
Praha - Příliv uprchlíků do Evropy a hlavně Německa má pozitivní dopad na české výrobce modulových staveb. Ti kvůli objednávkám od německých měst prudce zvýšili výrobu, některé závody jsou vytížené až do poloviny příštího roku. Kvůli tomu v minulých měsících nabrali desítky lidí a počet pracovních míst chtějí zvyšovat i nadále. ČTK to dnes řekli zástupci největších výrobců na českém trhu.

    "Evidujeme nárůst výroby o sto až dvě stě procent proti situaci před dvěma lety. Ve druhém čtvrtletí letošního roku jsme zaznamenali zvýšení poptávky po bydlení pro uprchlíky, to už nyní dosahuje 40 procent výroby. Podle objednávek vzroste tento podíl v příštím roce až na 70 procent," uvedl marketingový ředitel Jan Petr.
    Drtivá většina modulů putuje do Německa, z výrobního závodu tam směřuje aktuálně 90 procent výroby. Další objednávky z Německa přibývají. Zájem prý mají nejen velká města jako například Berlín, Mnichov či Hamburk, ale také menší obce, kam německá vláda běžence rozděluje. "Sjednanými zakázkami jsme vytíženi až do poloviny roku 2016 a nové zájemce z Německa musíme odmítat. Navíc registrujeme další poptávky na objekty pro uprchlíky ze Švédska, Rakouska a Maďarska," dodal Petr.
    Výrazný nárůst výroby pociťuje také další velký výrobce Česko-slezská výrobní. "Nyní vyrábíme 40 kontejnerů denně, zatímco před rokem touhle dobou to bylo 25 až 28. Momentálně vyrábíme nejvíce v historii," řekl ČTK ředitel Josef Žáček.
    Nárůst výroby s sebou přináší rozšiřování počtu pracovních míst. Česko-slezská výrobní tak jen v posledním čtvrtletí zaměstnala 80 nových lidí, celkem pro ni nyní pracuje 400 zaměstnanců. O polovinu méně, 40 lidí, nabral supíkovický závod firmy Touax. "Potřebovali bychom dalších zhruba 40 dělníků a odborných pracovníků. Zejména elektrikáři, podlaháři, sádrokartonáři a instalatéři však v regionu chybí," podotkl Petr.
    Podobnou zkušenost má konkurence. "Nabíráme pořád, ale chybí nám kvalifikovaní lidé. Je to paradox - Jesenicko patří k regionům s nadprůměrnou nezaměstnaností, a my nemůžeme sehnat zaměstnance. A to i přes to, že nabízíme nadprůměrnou mzdu. Lidé ale nechtějí pracovat," řekl Žáček. Reálně podle něj nezaměstnanost neexistuje. "Kdo chce dělat, dělá," podotkl.
    V Česku se ročně vyrobí kolem 25 tisíc modulů, v přepočtu na plochu jde zhruba o 375 tisíc m². Země tak je v tomto ohledu evropskou velmocí. Působí tu kolem deseti větších výrobců, podobně jako v mnohem větším Německu, a řada menších regionálních.
0 komentářů
přidat komentář

Související články