Rekonstrukci Národního muzea lze sledovat okem webové kamery

Vložil
ČTK
01.10.2015 14:40
Praha

Praha - Rekonstrukci historické budovy Národního muzea je možné od dnešního dne sledovat na internetu. Muzeum dopoledne spustilo webovou kameru, která sleduje průčelí budovy, na druhé bude od dnešního večera možné sledovat nádvoří, kde pracují archeologové. Při kontrolním dnu to uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Dodal, že kamery budou postupně přibývat na místech, kde budou závažnější práce.

    Historickou budovu Národního muzea od letošního dubna rekonstruuje Sdružení M-P-I, jehož členy jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno. Opravená budova by měla být veřejnosti k dispozici za tři roky. Rekonstrukce si vyžádá 1,35 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Na nové expozice je k dispozici dalších 483 milionů korun. Ministr kultury Daniel Herman dnes nechtěl spekulovat o tom, zda prostředky nebude nutné navýšit.
    V prvním půlroce pracovníci Sdružení M-P-I odstrojili veškeré pasířské, truhlářské a zámečnické prvky a zajistili ochranu mramorů a podlah, aby se při stavebních pracích nic nepoškodilo. "Po dokončení archeologického průzkumu ve dvoraně začneme se zajišťováním objektu a rozběhnou se stavební práce," uvedl za sdružení Jan Kučera z Metrostavu.
    Archeologové, kteří na nádvoří pracují, objevili například pozůstatky barokního bastionu novoměstských hradeb či dubové vedení v zemi.
    Podle společnosti Pracom, která se podílí na restaurátorských pracích, bude velmi náročná záchrana malby Julia Mařáka na schodišti, či stropní malby Vojtěcha Hynaise, která je promočená a rozpraskaná. Kromě toho jsou malby v muzeu silně znečištěné. Zajímavostí je podle Pracomu to, že mramor je v muzeu vesměs umělý. "Je ho desetkrát víc než přírodního. V Obecním domě například byl poměr jedna ku jedné," poznamenal Václav Mikule z Pracomu.
    Kvůli rekonstrukci bude také potřeba ochránit kostru plejtváka myšoka, která patří mezi nejznámější a nejpozoruhodnější sbírkové položky. Do budovy muzea byla instalována v letech 1892 - 1893 a ven dveřmi se nedostane. Scannery nyní z pěti bodů kostru snímají a vytvářejí její trojrozměrný model. Podle něj bude vytvořena klimatizovaná schránka, v níž bude plejtvák ukryt. Dalším němým svědkem rekonstrukce budou vycpaniny slona afrického a žirafy Rothschildovy. Z Pantheonu byl například v květnu odstěhován mozek historika, politika a spisovatele Františka Palackého uschovaný ve skleněné nádobě s fixační tekutinou.
    Ministerstvo kultury je v současné době velkým stavebním investorem. Vedle rekonstrukce Národního muzea již několik let běží velké opravy Klementina za celkem 1,88 miliardy. Letos začala dlouho plánovaná rekonstrukce Uměleckoprůmyslového muzea za 300 milionů korun. Po skončení sezony 2015/2016 by měla začít rekonstrukce Státní opery Praha, která by měla stát 800 milionů korun bez DPH.
0 komentářů
přidat komentář