Lysá hora má po 37 letech opět svoji Bezručovu chatu

Vložil
ČTK
05.09.2015 21:35
Ostravice (Frýdecko-Místecko) - Víc jak 1000 lidí dorazilo dnes dopoledne na vrchol Lysé hory v Beskydech, kde se v 11:00 po 37 letech znovu otevřela Bezručova chata. Zatím nabídne návštěvníkům jen restauraci, později i ubytování. Původní chata z roku 1934 v roce 1978 vyhořela. Příčina požáru se nikdy nezjistila, spekuluje se, že na vině byla vadná elektroinstalace. Za vybudováním nového objektu, který je replikou původní chaty, stojí Klub českých turistů (KČT). Ten projekt financoval především z darů. ČTK to řekl vedoucí technické sekce KČT Jiří Stejskalík.

    "Počasí nám moc nepřeje. Zkazilo se, prší. Navíc je i v okolí hodně konkurenčních akcí. Lidé ale stále proudí k vrcholu," řekl Stejskalík těsně před slavnostním otevřením chaty. Původně organizátoři dnešní akce očekávali, že na vrchol dorazí až 3000 lidí.
    I přes dnešní slavnostní otevření chaty, její velká část bude i nadále veřejnosti uzavřena. Plnému využití zatím brání absence kolaudačního rozhodnutí. "Předpokládám, že jej budeme mít do konce září. Úplné otevření plánujeme v říjnu. Do té doby bude pro veřejnost přístupná jen restaurace. Ubytovací kapacity zůstanou ještě uzavřené," vysvětlil Stejskalík.
    Bezručovu chatu Klub českých turistů financuje z veřejné sbírky a z darů. "Původní projekt měl stát 56 milionů korun. Skutečné náklady ale nepřekročí 32 milionů. Lidé nepřispívají jen penězi. Dostáváme i materiál či nám bez nároku na odměnu poskytují služby," uvedl Stejskalík.
    Dnes otevřená chata je replikou té původní, kterou nechal KČT postavit za částku okolo 600.000 korun. Základní kámen stavby byl položen v roce 1933. Na slavnost byl pozván i Petr Bezruč. Básník se ale omluvil verši: "Na Lysou se nechtělo, běželť syn v srpnu horami, nech je u Vás veselo a den švarny budiž s Vámi." Útulna byla poprvé otevřena v prosinci 1934. Chata měla 12 pokojů, dvě noclehárny, byt pro nájemce, ústřední topení, teplou užitkovou vodu a kuchyň.
    V odpoledních hodinách roku 1978 chata vyhořela. Příčina požáru nebyla jednoznačně objasněna, spekulovalo se o vadné elektroinstalaci. Při požáru uhořel tříletý syn pomocnice z kuchyně. Po další desetiletí chatu na nejvyšším vrcholu Beskyd připomínaly jen sutiny. Kromě občerstvení a noclehu chce nová chata nabízet i vzdělání. "Chceme jít cestou ekologické výchovy. Věnovat se práci s dětmi," řekl už dříve Stejskalík.
0 komentářů
přidat komentář

Související články