Dny Evropského dědictví zpřístupní řídicí středisko na nádraží

Vložil
ČTK
03.09.2015 10:45
Pardubice

Pardubice - Dny evropského dědictví v Pardubicích nabídnou návštěvníkům památek příští neděli tři nové cíle. Zapojí se krajská knihovna, pivovar a premiéru bude mít i nádražní hala. Letos krajské město nabízí k prohlédnutí 17 míst, což je ve čtrnáctileté historii celoevropské akce dosud nejvíc. ČTK to řekla Jana Fiedlerová z radnice.

    "Každý rok se přibírá nějaká památka, zajímavost. Pořád je v Pardubicích co ukazovat. Akce je specifická tím, že se zpřístupňují místa běžně nepřístupná," řekla Fiedlerová.
    V krajské knihovně se lidé dozvědí víc o historickém objektu, v kterém sídlí, zároveň se podívají do místností, kam běžně veřejnost nechodí. V pivovaru zájemce čeká prohlídka ležáckých sklepů. V nádražní hale se lidé projdou s historikem, který jim více poví o stavbě od architekta Karla Řepy.
    "Lidé výjimečně budou moci nahlédnout i do řídicího střediska. Součástí programu budou také prohlídky Legiovlaku, unikátního projektu Československé obce legionářské na 1B prodlouženém nástupišti," dodal Fiedlerová.
    Tradičně se připojují do akce muzea a galerie. Na Příhrádku se budou konat například komentované prohlídky historických objektů, návštěvníci si tam také mohou vyzkoušet písařské řemeslo nebo z kartonu vyrobit renesanční a barokní fasády.
    "Po loňské velmi úspěšné premiéře bude návštěvníkům i letos umožněn vstup do Larischovy vily, do katakomb kostela Zvěstování Panny Marie či na zvonici u kostela svatého Bartoloměje. Zpřístupněn bude zámek, radnice, galerie, některé kostely nebo židovský hřbitov," uvedla Fiedlerová.
    Během dne si zájemci také mohou bezplatně zapůjčit kola. U nádraží a v centru města bude mít své stánky sdružení Rekola. Případně se lidé mohou svést historickými autobusy.
    "Při loňském svátku památek prošlo otevřenými objekty v Pardubicích 9500 návštěvníků, v roce předchozím přes 5600. Podle průzkumu, který jsme si před třemi lety nechali zpracovat, tvoří zhruba 30 procent mimopardubičtí návštěvníci. Nejčastěji přijíždějí z Prahy, Chrudimi a Hradce Králové," dodala Fiedlerová.
0 komentářů
přidat komentář