V Přerově se otevřel nový most u tenisových kurtů, stál 24 milionů

Vložil
ČTK
01.09.2015 20:40
Přerov

Přerov - V Přerově se dnes slavnostně otevřel nový most pro pěší u tenisových kurtů. Jeho stavba byla největší investicí města, vyšla na 24 milionů korun. Most nahradil dosavadní lávku, která byla poničena povodněmi v roce 1997 a 2010. Od té doby byla využívána s povolením statika jen dočasně. Nové propojení břehů řeky Bečvy v této lokalitě obyvatelé města dlouho očekávali. Umožní jim totiž průchod z města do rekreační oblasti tamních lagun.
    Most dnes Přerované neotvírali symbolickým přestřihováním pásky, ale happeningem, během kterého jako první zazněla písnička Mosty. Prohlédnout si 94 metrů dlouhý a 3,5 metru široký most, který je určen pěším, cyklistům i bruslařům, si dopoledne přišly zhruba dvě stovky obyvatel. "Líbí se mi, dá se hezky projet i na kole a oceňuji, že je večer osvětlený," řekl dnes ČTK jeden z cyklistů Petr Michalík.
    Podle primátora Vladimíra Puchalského (společně pro Přerov) na most obyvatelé čekali, vyřeší totiž obsluhu lidí, kteří užívají tento prostor k rekreaci či k zahrádkaření. Dostavba mostu také dokončila propojení cyklostezky, jejíž stěžejní část v délce necelého kilometru byla vystavěna v loňském roce. "Přerov byl zvyklý na tuto lávku, jsem rád, že je otevřena. Osobně jsem s její podobou velice spokojen, nepředpokládal jsem, že to bude tak lehké, vzdušné, i architektonicky zapadající do prostoru," řekl ČTK Puchalský.
    Podobu nového mustu vybrali přerovští radní už před několika lety. Zavěšená lávka má rezervu nad hladinou řeky zvýšenou na 1,6 metru. Most by měl odolat i stoleté vodě, životnost má mít sto let. Nebude zasahovat do prostoru přírodní památky Malá laguna a počítá i s volným koridorem pro bezpečný průlet ptáků.
    Stavba nového mostu u tenisových kurtů se řadu měsíců odkládala. Přerovské radnici se podařilo vybrat firmu až napotřetí. Vyhrála ji firma Firesta-Fišer. Za pochybení při výběrovém řízení nakonec dostala radnice od antimonopolního úřadu nedávno pokutu 30.000 korun. Demolice mostu totiž nebyla provedena v souladu se zadávacími podmínkami.
    Most u tenisových kurtů je druhým v pořadí, který byl ve městě za poslední tři roky postaven. V květnu 2012 byl otevřen Tyršův most za 120 milionů korun. Tvář mostu dala akademická sochařka Alena Šrámková. Osázen je například betonovými stromy či mohutným zubrem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články