Vysočina dál chce krajskou knihovnu v H.Brodě, ale na jiném místě

Vložil
ČTK
01.09.2015 19:10
Jihlava

Jihlava - Kraj Vysočina stále zvažuje stavbu nové krajské knihovny v Havlíčkově Brodě, ale na jiném místě než před lety. Původní projekt v areálu nemocnice krajská samospráva loni opustila, protože se tam chystá jiná výstavba pro nemocnici a sociální služby. Nově kraj uvažuje o vybudování knihovny na pozemku u kulturního domu Ostrov, který teď slouží jako provizorní parkoviště. Po dnešním jednání krajské rady to uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD).

    Kraj už vyčlenil peníze na základní studii ke knihovně. Další termíny se budou odvíjet od rozhodnutí havlíčkobrodského zastupitelstva a jeho ochoty provést potřebnou změnu v územním plánu města, stojí v tiskové zprávě.
    "Pro nás je nejdůležitější, aby krajská knihovna v Havlíčkově Brodě zůstala," řekl ČTK havlíčkobrodský starosta Jan Tecl (ODS). Uvedl, že radní města o novém záměru kraje ví a na zářijovém jednání o něm budou informováni také zastupitelé.
    Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě vznikla v roce 2001. Působí ve třech pronajatých prostorách, využívá také zázemí městské knihovny. Disponuje 314.000 svazky. Knihovní fond je uložen na ploše přes 900 metrů čtverečních a její potřeba ročně narůstá zhruba o 50 metrů čtverečních.
    Stavbu nové krajské knihovny v Brodě plánuje kraj léta; už před devíti lety na ni vypsal veřejnou architektonickou soutěž. Později se ale také mluvilo o tom, že by knihovnu chtěla mít krajská Jihlava, a to i kvůli největší koncentraci škol.
    "Jihlava by o to stála, aby tu krajská knihovna byla. Nicméně v tuhle chvíli to asi není úplně aktuální a kraj se na nás ani neobrátil s tím, abychom pro ni dali nějaké možné umístnění v Jihlavě," řekl dnes jihlavský primátor Rudolf Chloupek (ČSSD).
    V Havlíčkově Brodě podle kraje není mnoho míst vhodných pro sídlo krajské knihovny. "Uvažovalo se například o využití budovy kláštera, bývalého okresního úřadu," uvedla radní kraje Marie Kružíková (ČSSD). To podle ní narazilo na řadu výhrad, včetně nákladných stavebních úprav této památkově chráněné budovy patřící státu. V majetku státu je i další zvažovaný objekt - budova bývalé zemědělské správy na Smetanově náměstí. Jednou z variant bylo také umístění knihovny přímo do kulturního domu Ostrov, ale majitel prý vyloučil možnost jeho prodeje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články