Nepřístupný kostel svaté Hedviky v Opavě se otevírá veřejnosti

Vložil
ČTK
30.07.2015 06:35
Opava

Leopold Bauer

Opava - Lidé mají o prázdninách možnost prohlédnout si běžně nepřístupný kostel svaté Hedviky v Opavě. Jedním z posledních děl architekta Leopolda Bauera je provedou pracovníci Zemského archivu v Opavě tento čtvrtek od 16:30 nebo pak 13. a 27. srpna. Kostel má zajímavou minulost, přestože měl sloužit jako památeční místo pro oběti první světové války, jeho věž nakonec využilo jako svou pozorovatelnu německé válečné letectvo Luftwaffe, řekl ČTK mluvčí biskupství Pavel Siuda.

    "S nápadem otevřít veřejnosti běžně nepřístupný kostel přišla Opavská kulturní organizace, která pořádá komentované prohlídky na různých zajímavých místech města," uvedl Siuda.
    Prohlídka je určena maximálně pro 20 lidí. Návštěvníci si mohou prohlédnout loď kostela, jeho výzdobu a vystoupat také na věž, z níž je dobrá vyhlídka na město. Vstupné na osmdesátiminutovou prohlídku stojí 50 korun, zlevněné vstupné určené například seniorům je o dvacet korun levnější. Děti do šesti let mají vstup zdarma.
    Kostel se začal stavět v roce 1933 a měl být památečním místem obětem první světové války. Dokončit se ho ale do další války nepodařilo, takže v něm nakonec bylo skladiště vojenského materiálu i pozorovatelna Luftwaffe. V roce 1944 při spojeneckém náletu pak kostel unikl zkáze.
    "Letecké pumy se moderní sakrální stavbě zázrakem vyhnuly a zasáhly klášter Franziskaneum, areál zemské nemocnice a ulice Rybovu a Dostojevského. Při bojích o Opavu s Rudou armádou sledovali němečtí pozorovatelé z věže kostela postup sovětských jednotek a údaje o jejich postavení zasílali s pomocí radiostanice jednotce dislokované v Březové u Fulneku. Rudoarmějcům se podařilo při osvobozovacích bojích sestřelit z věže kostela kříž, který se na ní objevil znovu až v roce 1999," uvedl Siuda.
    Připomněl, že i po druhé světové válce kostel sloužil jako skladiště zdravotnického materiálu. V roce 1990 byl prohlášen kulturní památkou a převeden do užívání Římskokatolické farnosti Panny Marie Opava. Po zhruba šedesáti letech od položení základního kamene byl kostel svaté Hedviky v roce 1993 vysvěcen.
0 komentářů
přidat komentář

Související články