Vila Stiassni otevírá obnovenou zahradu

Zdroj
Petr Svoboda, MCMA
Vložil
Tisková zpráva
03.07.2015 00:55
Ernst Wiesner

Poté, co byla v prosinci loňského roku obnovena a zpřístupněna vila Stiassni, se nyní otevírá také její rozsáhlá zahrada. Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout vždy od pátku do neděle v době od 10 do 17 hodin. Součástí zahradního návštěvnického okruhu je také výstava umístěná v bývalé kuchyni vily Stiassni.
Milovníkům moderní architektury, příznivcům zahradního umění, turistům i obyvatelům města Brna přibude v pátek další místo, kde lze poznávat i relaxovat. Otevírá se zahrada vily Stiassni, která je vzácným dokladem luxusní vilové zahrady v minulosti sloužící k odpočinku, reprezentaci i sportovním aktivitám svých majitelů. Návštěvníci budou mít možnost procházet zahradou s plánkem, který získají při zakoupení vstupenky. Ta zároveň platí pro vstup na výstavu v prostorách bývalé kuchyně. Aktuálně je tu možné zhlédnout panely prezentující slavné vily zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska z autorské dílny nakladatelství Foibos.
„Vila Stiassni patří k nejvýznačnějším dílům Ernsta Wiesnera, architekta meziválečného období patřícího k zakladatelům brněnské moderní architektury. Zcela mimořádná je také zahrada, která vilu obklopuje, a to svou velkorysou rozlohou i promyšlenou koncepcí“, říká Zdeněk Vácha, ředitel územního odborného pracoviště NPÚ v Brně.

Zahrada vily Stiassni — Vila Stiassni nevyniká jen svou modernistickou architektonickou koncepcí, v kontextu brněnské meziválečné architektury je zcela mimořádná i svou velkoryse založenou zahradou. Stejně jako samotná vila také zahrada vypovídá mnoho o osobnostech jejích zakladatelů – textilního průmyslníka Alfréda Stiassni a jeho ženy Hermíny.
Pojetí zahrady s výměrou 3,2 ha je zcela výjimečné v rámci Brna, mnoho srovnatelných vilových zahrad nenajdeme ani na území tehdejšího Československa. V krajinářské kompozici je tu zasazeno několik budov, systém cest, prvky podporující moderní sportovní životní styl i části určené pro reprezentaci či relaxaci. Nechyběla ani hospodářská část zahrady se skleníkem a ovocným sadem. Mimořádná pozornost byla věnována tomu, aby stavba vily a zahrada společně působily harmonickým dojmem. Terasy v bezprostředním okolí vily tvoří pokračování obytných místností domu. Vila tvoří působivou kulisu pro stolování, reprezentační akce, nebo jen tichou meditaci a pozorování přírody. Kompozičně nejdůležitější je provázanost předsazené lodžie, která byla otevřena do jižního zahradního parteru s výhledy na obzor a na východní květinový parter.
Autora promyšleného projektu zahrady prozatím nemůžeme s jistotou určit. Je nepochybné, že základní kompoziční schéma pochází od architekta vily Ernsta Wiesnera, což je patrné z jeho první perspektivní studie domu. Nejčastěji je jako autor zmiňován architekt Otto Eisler, který s Wiesnerem spolupracoval na řadě projektů, a v postavené vile býval častým hostem. Žádný pramen však toto autorství nedokládá. Dobová literatura pak uvádí vídeňského zahradního architekta Alberta Esche, se kterým Wiesner rovněž spolupracoval. Nabízí se také autorský podíl vrchního zahradníka rodiny Stiassni Antonína Frömla. 
Zahrada vznikala současně se stavbou vily – na dobových fotografiích jsou vidět zasazené stromy zároveň s hrubou stavbou. Postupně do hotové zahrady přibyl plavecký bazén s dřevěnou převlékárnou, tenisový kurt a zahradní altán.
Zahrada, byla obnovena v letech 2014-15 za přispění prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj z Operačního programu Životní prostředí (3,2 mil. Kč) a dotace Ministerstva kultury (19,5 mil. Kč). Součástí obnovy bylo kácení, ošetření a nová výsadba dřevin, výsadba květinových záhonů, obnova cest a tarasních zdí, bazénu, tenisového kurtu, zahradního altánu a také obnova skleníků.
Vila Stiassni je ve správě Národního památkového ústavu. Je přístupná veřejnosti, zároveň v ní sídlí Metodické centrum moderní architektury v Brně (MCMA).
0 komentářů
přidat komentář

Související články