Bazén hotelu Thermal se prodávat nebude, rozhodlo ministerstvo

Karlovy Vary - Ministerstvo financí neprodá bazén hotelu Thermal v Karlových Varech. Do soutěže na jeho koupi se přihlásil jediný zájemce. Ministerstvo ale jeho záměr odmítlo. Peníze na potřebné investice do hotelu chce ministerstvo najít jinde, informoval dnes ČTK ministr financí Andrej Babiš (ANO).

    Bazén je součástí hotelového komplexu, vykazuje ale velký investiční deficit. Kvůli ztrátám jej hotel už před rokem uzavřel. Na rekonstrukci bazénu by bylo třeba asi 50 milionů korun a další milion měsíčně na provoz.
    "Cílem prodeje bazénu bylo získat peníze na investice do samotného hotelu. Nakonec jsme se však rozhodli, že bazén prodávat nebudeme a najdeme jiný zdroj pro potřebné investice," uved dnes Babiš s tím, že hotelový komplex je už nedílnou součástí města.
    Záměr ministerstva bazén prodat vyvolal řadu odmítavých reakcí. Soukromé osoby i město Karlovy Vary požádaly o zápis hotelu na seznam národních kulturních památek.
    Také prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška ve středu novinářům řekl, že by se hotel porcovat neměl. "Jde o jeden celek a byla by to i neúcta k práci manželů Machoninových, kteří jej navrhli," řekl Bartoška.
    Vnoučata manželů Machoninových dnešní rozhodnutí ministra financí uvítali. "Dnešní rozhodnutí vnímáme jako první úspěšný krok na cestě k prohlášení Thermalu památkou. Sehnat peníze na rekonstrukci budovy jinak než postupným rozprodáním jednotlivých částí celého komplexu považujeme za správné řešení," uvedli Marie a Jan Kordovští.
    Poukázali ale na to, že hotel opravdu potřebuje opravy. "Věříme, že během plánovaných rekonstrukcí bude Thermal uveden do stavu, který bude co nejvíce odpovídat původním návrhům architektů Machoninových, a to jak u stavby samotné, tak u jejích interiérů," napsali ve vyjádření, které ČTK dostala.
    Hotel přitom i v současné situaci, kdy výrazně ubylo hostů z ruskojazyčných zemí, vydělává. Za rok 2014 skončilo hospodaření hotelu Thermal v zisku 8,7 milionu korun. Letos se Thermal, stejně jako ostatní hotely v Karlových Varech, potýká s poklesem tržeb kvůli odlivu ruské a ukrajinské klientely. Přesto se podařilo v některých měsících zvýšit meziroční obsazenost hotelových kapacit, například v červenci o pět procent.
    Zavedení kontrolních mechanismů v hospodaření hotelu vedlo k celkovému meziročnímu poklesu nákladů o 12 procent. Navíc na prahu vrcholu turistické sezony očekává Thermal obsazenost až 90 procent.
0 komentářů
přidat komentář

Související články