Příští týden má skončit rekonstrukce kolínské vodárenské věže

Kolín - Rekonstrukce bývalé vodárenské věže v Kolíně, ze které vzniká rozhledna, by měla být dokončena do konce příštího týdne. Opravy technické památky za přibližně osm milionů korun zaplatí z velké části dotace z evropských fondů. Po dokončení stavby bude vodárna vybavena potřebnou technikou, řekl dnes ČTK vedoucí odboru regionálního rozvoje města Martin Tichý. Veřejnosti se rozhledna otevře v srpnu.

    Původně měly opravy vodárenské věže skončit do konce června, nabraly tedy asi týdenní zpoždění. "Zatím tento termín platí podle vyjádření zhotovitele a dohody s naším technickým dozorem. Jestli to splní, uvidíme," řekl ČTK Tichý. První ochoz věže bude bezbariérový a návštěvníkům nabídne projekci z horního patra prostřednictvím kamer umístěných na vyhlídce. Stavebníci opravili také interiér, kde bude možné zhlédnout expozice zaměřené na industriální architekturu města a jeho okolí. "V první fázi to bude poněkud úspornější varianta expozice a vnitřního vybavení a plánuje se to možná dovybavit ještě v další etapě, a to vzhledem k poskytnutým dotační prostředkům," dodal Tichý. V přízemí objektu město plánuje také infocentrum, kde návštěvníci památky získají potřebné turistické informace. V prostoru bývalé nádrže má scénograf promítat za doprovodu hudby a světel vodní bubliny na stěnu nádrže.
    Kolínská vodárenská věž patří k dominantám města. Dosud byla prázdná a nijak se nevyužívala. Byla postavena v roce 1930 jako dílo architektů Františka Jandy a Jana Hráského. Původní majitel, vodohospodářská společnost, ji před lety prodal soukromníkovi, ten potom dalšímu zájemci. Objekt mezitím chátral. Nakonec ho získalo město. Do budoucna radnice počítá i se zvelebením lokality kolem vodárny a instalací herních prvků pro děti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články