Litomyšl dokončila přístavbu piaristické koleje

Vložil
ČTK
02.07.2015 10:25
Architektonická kancelář Burian - Křivinka

Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl na Svitavsku dokončila přístavbu piaristické koleje. Objekt za více než 20 milionů korun se zdržel kvůli archeologickým nálezům, jinak by radnice kolaudovala už loni. Město tím po letech završilo evropský projekt Zámecké návrší za 400 milionů korun. ČTK to řekl místostarosta Michal Kortyš (ODS).

    "Nyní budeme dělat výběrové řízení na nábytek pro přízemí, kde bude aula a obřadní síň. Patro, kde bude knihovna, si vybaví Univerzita Pardubice. Začátkem září by budova mohla sloužit svému účelu," řekl Kortyš.
    Město muselo projekt podoby přístavby přepracovat kvůli archeologickým nálezům, které odhalily pozůstatky středověkého i novověkého osídlení. Zahájení prací se zdrželo téměř o rok. Město předávalo stavbu v prosinci. Na dokončení získala radnice od poskytovatele dotací odklad. Evropské peníze ohrožené nejsou, podotkl Kortyš.
    Upravený projekt muselo město obhajovat před Akademií věd, protože byl nutný její souhlas s odstraněním některých nálezů. Přístavba koleje je částečně zapuštěnou dvoupodlažní stavbou s malým pavilonem v podkroví. Přízemí je multifunkční místností pro aulu fakulty restaurování a obřadní síň. V patře přístavby vznikly interiéry s ochozem pro pobočku univerzitní knihovny.
    "Nevzhledně ovšem zatím vypadá prostor před přístavbou. Na náklady města předláždíme veřejný prostor k silnici na Českou Třebovou a dořešíme napojení na zámecké návrší. Provedena bude i úprava zeleně," řekl Kortyš.
0 komentářů
přidat komentář

Související články