Centrum Jáchymova projde velkou proměnou za peníze z EU

Vložil
ČTK
30.06.2015 19:20
Jáchymov (Karlovarsko) - V Jáchymově začala první část oprav náměstí. Dělníci nyní opravují komunikace, městu se podařilo získat evropskou dotaci i na revitalizaci okolí kostela sv. Jáchyma. Jáchymov tak uspěl se žádostmi o dotace na všechny své letošní projekty. Jeho centrum projde historickou proměnou, řekl ČTK starosta města Bronislav Grulich (TOP 09).

    "Na revitalizaci náměstí jsme dostali prostředky z ROPu. Jde o dvě akce dohromady - Ředitelství silnic a dálnic posouvá komunikaci zhruba o dva metry do parku, město staví parkovací plochy, chodník, plochy, nové osvětlení. Celá ta akce je asi za 20 milionů korun, zhruba půl na půl. Hotová musí být do konce října letošního roku," řekl ČTK Grulich. Dotace se bude na nákladech podílet zhruba osmi miliony korun.
    V nejbližší době začne také revitalizace okolí kostela sv. Jáchyma. I na tu se městu podařilo získat dotaci z evropských fondů. Kompletně se tak promění například prostor s takzvanou Bránou ke svobodě a pamětními kameny, které připomínají jáchymovské lágry. V době rekonstrukce budou muset z místa dočasně zmizet. "Jáchymov tak ale dozná změn jako dosud nikdy v historii," řekl starosta. Stavba za 12,7 milionu korun musí být také dokončena do konce října.
    Kromě toho Jáchymov získal dotaci na opravu opěrné zdi v Mincovní ulici, která s náměstím sousedí. Rekonstrukce vyjde na téměř deset milionů korun, další miliony na opěrné zdi už město získalo dříve. Letošní investice Jáchymova s pomocí dotací dosáhnou zhruba 50 milionů korun. To se vyrovná ročnímu rozpočtu města, které má 2800 obyvatel.
0 komentářů
přidat komentář

Související články