Hodinový stroj v Brně bude poprvé mimo provoz, důvodem je údržba

Vložil
ČTK
27.06.2015 21:40
Brno

Brno - Multifunkční hodinový stroj na náměstí Svobody v Brně, kterému se také říká brněnský orloj, je ode dneška na týden mimo provoz. Důvodem je rozsáhlejší odborná údržba, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Soňa Haluzová. Podle ní je to první větší údržba od roku 2010, kdy stroj začal fungovat. Práce budou stát necelých 60.000 korun.

    "Údržbu provede restaurátorská firma Marston-CZ po pěti letech provozu stroje. Protože bude údržba větší, vyžádá si odstavení stroje," uvedla Haluzová. Práce zahrnují konzervaci a leštění kamenného pláště. "Běžná údržba, kterou pravidelně zajišťuje společnost Technické služby Brno, odstávku stroje nevyžaduje," doplnila.
    Unikátní hodinový stroj je vysoký 5,8 metru a široký 1,7 metru. Fungovat začal 18. září 2010 u příležitosti 365. výročí odolání města Brna švédskému obléhání v době třicetileté války. "Plášť objektu je z černé leštěné zahraniční žuly nejvyšší kvality. Každý den v 11 hodin vydá hodinový stroj skleněnou kuličku v barvách města Brna, takzvanou skleněnku," doplnila Haluzová.
    Iniciátorem projektu byl bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD). Už v roce 2007 vypsalo město soutěž na ztvárnění hodinového stroje. Hodiny měly podle zadání přinášet nejen informaci o čase, ale i estetickou kvalitu a historické poselství. Autory stroje jsou Oldřich Rujbr a Petr Kameník, výroba přišla na 12 milionů korun. Orloj vyvolal vášnivé diskuze. Podle některých se výsledek svým moderním pojetím do městského centra nehodí, jiní kritizovali náklady i to, že údaj o aktuálním čase není na zařízení na první pohled patrný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články