Letovice na Blanensku počítají s vybudováním nové městské čtvrti

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
26.04.2015 11:35
Letovice (Blanensko) 25. dubna (ČTK) - Letovice na Blanensku počítají s rozsáhlou výstavbou rodinných a bytových domů, do níž by se soukromí stavebníci i developeři mohli pustit již v příštím roce. Město chce pro tyto účely vykoupit tisíce metrů čtverečních zemědělské půdy od jejich majitele 94letého hraběte Alexandera Kálnokyho, který žije v Austrálii. ČTK to řekl starosta města Vladimír Stejskal (ODS). Letovice nyní mají asi 7000 obyvatel. Pokud záměr vyjde, jejich počet vzroste o desetinu.

    "Zájem o stavbu nových domků i zájem o byty je u nás stále velký. Nechceme, aby se stavěly nové domy na okraji města, aniž by to mělo nějaký systém. Výsledek by byl nevzhledný. Lepší je proto vytvořit celou novou čtvrť," zdůraznil starosta.
    Vzniknout by měla na okraji města v sousedství Komenského ulice. Radnice si k záměru nechala vypracovat studii. Počítá se stavbou 30 rodinných a 23 bytových domů zasazených do zeleně. Na příjezdu do této městské části vznikne kruhová křižovatka.
    Stejskal předpokládá, že záměr v květnu schválí letovičtí zastupitelé. Pak chce s Kálnokym dojednat výkup pozemků. Následně by je radnice nabídla přímo stavebníkům a developerům.
    Hrabě Kálnoky byl vlastníkem zámku tyčícího se nad Letovicemi. Po druhé světové válce mu byl ale objekt i s rozlehlým letovickým panstvím, jako příslušníkovi maďarské šlechty, zabaven na základě Benešových dekretů. Kálnoky sice majetek získal po pádu komunismu zpět, zámek byl ale již tak zničený, že jej prodal. Získal jej starožitník, jemuž se již podařilo tuto památku opravit.
    "Příští rok slavíme 80. výročí povýšení Letovic na město. Chceme jej pozvat na oslavy. Doufáme, že přijede," dodal starosta.
0 komentářů
přidat komentář