Senovážné náměstí by mohl změnit hotel a podzemní garáže

Zdroj
Libuše Hanzalová
Vložil
ČTK
19.07.2006 22:55
Praha

Praha - Vzhled Senovážného náměstí v centru Prahy by se mohl v dohledné době podstatně změnit. Do roku 2009 chce vlastník budovu, v níž nyní sídlí ČSOB, přestavět na hotel vyšší cenové kategorie. Změn by mohl doznat i přilehlý pozemek, který mu rovněž patří. Místo nynějšího parkoviště pro dvacítku aut by tu mohl být park a pod ním podzemní garáže pro přibližně 300 vozů, řekl dnes novinářům radní a předseda komise územního rozvoje Prahy 1 Filip Dvořák.

Praha 1 podle radního jednoznačně stavbu garáží podporuje a souhlasí s ní i hlavní město. Počítá s ní také majitel pozemku. Studie je již hotová. Náklady na úpravy pozemku a stavbu garáží jsou odhadnuty na 350 milionu korun. Dvořák předpokládá, že by se na nich podílelo město a budoucí provozovatel garáží.
Důležité je nyní hlavně to, aby se uspíšila příprava stavebního povolení tak, aby se časově sladila výstavba garáží a přestavba domu na hotel, zdůraznil radní. Hlavní město by podle něj mělo bez odkladu pokračovat v přípravě dokumentace pro stavbu garáží tak, aby byly hotovy ve stejném termínu jako hotel. Majitel pozemku by totiž asi těžko přijal, aby se budovaly krátce po otevření hotelu, dodal.
"Město považuje stavbu pozemních garáží za dobrý projekt a bude ho podporovat, ale nemůže být investorem na pozemku, který mu nepatří. Takový úmysl musí prezentovat soukromý investor," řekl ČTK náměstek primátora Jan Bürgermeister.
Palác cukrovarnického spolku, z něhož se má stát hotel se 175 pokoji, byl postaven v letech 1912 až 1913 a je kulturní památkou. Novobarokní dům s kubisticko-novoklasicistními prvky a parkoviště patří společnosti Real Estate Administration. Firma uvedla, že chystá jen minimální zásahy do venkovního vzhledu budovy. Citlivě prý bude postupovat i při úpravách interiéru.
O podzemních garážích na Senovážném náměstí se diskutuje od roku 1994. Počítá s nimi i územní plán hlavního města. Celkem se uvažuje o 20 místech na území metropole, přičemž pět z nich je v Praze 1. Kromě Senovážného náměstí by měly vzniknout i v horní a dolní části Václavského náměstí, v Revoluční ulici a na Klárově.


Do Prahy míří luxusní hotely, stavbu zahájí Le Royal Meridien >

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Záměr a skutečnost
Pavel P. Ries
20.07.06 01:38
zobrazit všechny komentáře