Oprava statiky Galerie Benedikta Rejta bude stát 10 milionů korun

Vložil
ČTK
30.03.2015 13:30
Louny

Louny - Ústecký kraj opraví objekt Galerie Benedikta Rejta v historickém centru Loun. Architektonicky významná stavba je v havarijním stavu. Ve zdech podmáčeného objektu jsou trhliny, proto je galerie dlouhodobě uzavřena. Náklady na opravu zřizovatel odhadl na deset milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

    Havárie se týká podle mluvčí nejen statiky, ale také rozvodů a topného systému. "Naplánováno je již celkové odstranění této havárie, a to z vlastních prostředků kraje. Zatím je odhad nákladů zhruba deset milionů korun," upřesnila Dosedělová.
    Projekt je připravený. "Teď čekáme na rozhodnutí, kdy a jak se bude opravovat," řekla ČTK ředitelka galerie Alica Štefančíková. Před zahájením samotné sanace podmáčených zdí musí odborníci zajistit statiku objektu, který tvoří starý pivovar a nová přístavba. "Prasklé sloupy se musí podchytit a stáhnout, pak teprve mohou začít stavební práce," uvedla ředitelka.
    Kdyby se podařilo statiku zajistit v nejbližší době, mohla by se pak galerie na omezenou dobu otevřít veřejnosti. "Pak by se znovu uzavřela, až by začaly stavební práce, ale všechno záleží na stavařích," doplnila Štefančíková.
    Galerie se specializuje na nákupy českého abstraktního a minimalistického umění. Dvojpodlažní objekt skýtá velký prostor pro výstavy. Lounská galerie spravuje i pamětní síň Emila Filly na zámku v Peruci. Ta se letos otevře veřejnosti u příležitosti mezinárodního dne muzeí a galerií 18. května.
    Ústecký kraj spravuje šest muzeí, čtyři galerie, krajskou knihovnu, zámek a hvězdárnu s planetáriem. V programu záchrany a obnovy kulturních památek bez rozdílu vlastníka pro letošek krajští zastupitelé schválili šest milionů korun. "Počítáme ještě s navýšením o čtyři miliony korun a další milion korun je připraven na drobné památky v krajině," uvedla Dosedělová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články