Historické nádraží v Ústí n.O. zatím zůstane majetkem ČD

Vložil
ČTK
26.03.2015 23:25
Pardubice

Pardubice - Historická železniční budova v Ústí nad Orlicí nebude převedena na Správu železničních dopravních cest (SŽDC). Zatím zůstane v majetku Českých drah a dál se bude jednat, kdo by nevyužívanou budovu z 19. století mohl převzít a dát jí novou náplň. ČTK to dnes řekl náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček, který se v Pardubicích účastnil konference o rozvoji železniční infrastruktury.

    Nádražní budovy v Česku má od Českých drah převzít právě SŽDC. Čeká se na vyjádření Evropské komise, za jakých podmínek převody majetku schválí. Dráhy chtěly orlickoústeckou budovu zbourat, protože pro ni neměly využití, před demolicí ji zachránilo prohlášení kulturní památkou na návrh sdružení Nádraží nedáme!
    "Pokud mohu mluvit za ministerstvo dopravy, budova již dopravní význam nemá a není využitelná. Je na jednání města, ministerstva kultury a Českých drah, co s budovou dál," řekl Čoček.
    Generální ředitel SŽDC Pavel Surý dnes ČTK potvrdil, že minimálně v první etapě organizace do svého majetku nádražní budovu přebírat nebude. "Co bude potom, nevím," řekl Surý. Nyní stavbaři modernizují železniční koridor v Ústí nad Orlicí a práce mají skončit v brzké době. SŽDC postavilo novou výpravní budovu. Historické nádraží stojí neobvykle v kolejišti a je k němu obtížnější přístup.
    Občanská sdružení SPOUSTI a Nádraží nedáme! nedávno navrhlo vytvořit neziskovou organizaci pro záchranu nevyužité budovy nádraží. Spojit by se v ní měly ústecká radnice, Pardubický kraj, České dráhy jako vlastník objektu a SŽDC. Instituce sice jejich iniciativu přímo neodmítly, staví se k ní však zdrženlivě.
    "Jsme připraveni budovu prodat nebo pronajmout za obvyklých obchodních podmínek takovým zájemcům, kteří dokážou objekt využít pro nové účely. Přirozeně to může být i nezisková organizace," uvedl nedávno mluvčí drah Petr Šťáhlavský s tím, že o účasti v neziskové organizaci neuvažují.
    Původní nádraží z roku 1874 patří k nejstarším staničním budovám v zemi. Vzniklo podle návrhu architekta Rudolfa Freye. Budova na půdorysu H s kamennými římsami je postavena z režného zdiva, horní podlaží jsou z méně obvyklého hrázděného zdiva. Je zajímavá mimo jiné tím, že stojí uprostřed kolejiště a je průchozí, aby mohli výpravčí i cestující procházet na obě strany.
0 komentářů
přidat komentář

Související články