Fasáda zříceného domu ve Vodičkově ul. zůstane zachována

Zdroj
Libuše Hanzalová
Vložil
ČTK
17.07.2006 17:45
Praha

Praha - Fasáda domu v pražské Vodičkově ulici, jehož část se zřítila v neděli ráno, je stabilní a zůstane i po rekonstrukci zachována. Statik dodatečně rozhodne, zda bude nutné zesílit přikotvení ocelové konstrukce, která průčelí staticky zajišťuje. Budova postavená ve stylu art déco, v němž sídlila legendární cukrárna U Myšáka, by si tak měla zvenku zachovat svůj původní vzhled, řekl dnes ČTK řekl mluvčí stavební firmy Metrostav František Polák.
"Na našem projektu se nic nemění. Fasádu chceme zachovat. Je to zároveň náš závazek, nemáme jiné plány," ujistil ČTK Radek Polák, mluvčí firmy Sekyra Group, která je investorem rekonstrukce poškozeného domu. Současně uvedl, že v budově bude znovu otevřena cukrárna a kavárna, které dům tak proslavily.
Památkáři původně trvali na tom, aby projekt rekonstrukce počítal se zachováním uličního průčelí i vnitřní části domu, která se v neděli sesula. Nové stanovisko vydá magistrátní odbor památkové péče a pražské pracoviště Národního památkového ústavu nejpozději do tří dnů. "Necháme na odbornících, aby posoudili, zda máme trvat na dostavění části, která spadla," uvedl ředitel odboru magistrátu Jan Kněžínek.
Přesná příčina nedělního neštěstí není ještě známa. Památkáři i statici se zatím shodují v tom, že dům, který prochází rekonstrukcí, byl už delší dobu v havarijním stavu. Dokud nebude vyklizen, nikdo do něj nesmí vstoupit, protože je to velmi nebezpečné. Havárii vyšetřuje i policie.
Spekulace, že budova byla záměrně přivedena do kritického stavu, aby bylo nutné ji strhnout, mluvčí Metrostavu rozhodně odmítl a označil je za naprostý nesmysl. Razantně je popřeli i Kněžínek a investor.
Dělníci už likvidují demoliční materiál z domu, a to z plošiny autojeřábu. Postupují shora dolů. Dnes začali snášet narušenou střechu, později budou odstraňovat spadlé stropní trámy, které zatěžují ocelovou konstrukci. Po celou dobu bude nutné kvůli bezpečnosti ponechat Vodičkovu ulici uzavřenou pro dopravu a částečně i pro chodce. Podle Františka Poláka nelze odhadnout, jak dlouho budou odklízecí práce trvat. "Preferujeme bezpečnost našich lidí před lámáním rekordů. Práce jsou velice náročné," zdůraznil.
Dům ve Vodičkově ulici byl v 90. letech vydán v restituci a pak několikrát prodán. Jeho technický stav se stále zhoršoval a dům chátral. Současným majitelem je akciová společnost Gallery Myšák. Jediným jejím akcionářem je nizozemská společnost CEE BW Amsterdam. Zhruba před dvěma lety předložila firma Sekyra Group projekt rekonstrukce. Podle něj byla statika celého domu zajištěna ocelovou konstrukcí, která má ukotvení a samostatné základy.


Ve Vodičkově ulici v centru Prahy spadla část opravovaného domu >

Statik: Zeď s fasádou domu U Myšáka ve Vodičkově ulici nespadne >

Památkář se obává, že investor dům ve Vodičkově ulici zboří >

0 komentářů
přidat komentář