Nárůst vědeckých center ubírá dle státní agentury peníze výzkumu

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
16.03.2015 22:00
Dobřany (Plzeňsko) - Velký počet vědeckých a výzkumných center v Česku paradoxně ubírá peníze výzkumu samému. Stále větší část státní podpory totiž směřuje jen na provoz center, kdežto celkový objem peněz na vědu stagnuje či jen mírně roste, řekla ČTK předsedkyně státní Technologické agentury ČR (TA) Rut Bízková. Agentura proto navrhuje změnu financování. Také rektor plzeňské Západočeské univerzity Miroslav Holeček prohlásil, že financování středisek je vážný problém a stát v něm nemá jasno.
    Do loňska vzniklo v Česku 48 vědeckých a výzkumných center, a to díky miliardovým evropským dotacím. Podle TA, která má na starosti finanční podporu výzkumu a vývoje pro využití v praxi, je pak méně peněz na konkrétní projekty pro podniky. Peníze se přesouvají podle Bízkové do center, a nezbývá tolik na národní programy. Přitom střediska vzniklá díky dotacím EU musí mít také národní podporu, protože jinak by centrům hrozilo to, že nesplní podmínky dotace, a o peníze z unie přijdou.
    "Financování výzkumných center je těžkým problémem celé republiky a ministerstvo v tom nemá jasno," uvedl nový rektor Západočeské univerzity v Plzni Holeček, dlouholetý ředitel výzkumného centra univerzity pro nové technologie. Podle něj je na grantové agentury obrovský nápor projektů z nových center a peníze nebudou stačit.
    TA už proto předloni navrhla do připravovaného zákona o podpoře výzkumu a vývoje, aby byla centra hodnocena podle výkonu. Podle Bízkové se musí střediska více orientovat na výdělečnost, na smluvní výzkum, a získávat peníze v cizině. Nyní k tomu prý nucena nejsou. "Většinou jde o organizace, které byly původně zaměřené na základní výzkum. Hodnotí se publikacemi, které ale nevydělávají peníze, a stávají se hrozbou," uvedla předsedkyně agentury. Pokud by centra získala zdroje mimo státní rozpočet, pak by podle návrhu agentury dostala více ze státní kasy.
    V zemi je 26.000 výzkumníků ve veřejné sféře. Česko ale není podle Bízkové tak velká země, aby si mohla dovolit desítky tisíc vědců, kteří pracují jen na publikacích, o nichž se mluví na konferencích. Po dostavbě všech center má navíc počet výzkumníků stoupnout o 4000, většinou doktorandů. Předsedkyně TA míní, že by je měla Česká republika přilákat z ciziny, třeba z Vietnamu či Izraele.
0 komentářů
přidat komentář