Úvaly a okolní obce chtějí postavit společnou školu pro 900 dětí

Vložil
ČTK
06.03.2015 15:05
Současná budova školy v Úvalech
Úvaly (u Prahy) - Úvaly u Prahy a sedm dalších obcí z okolí plánují výstavbu společné základní školy pro 900 dětí. Měla by se začít stavět v roce 2017 v lokalitě Hostín, kde chce britská investiční společnost Palmer Capital vybudovat novou městskou čtvrť. Developer by měl na výstavbu poskytnout pozemek. Náklady na výstavbu jsou odhadovány na 200 až 250 milionů korun, otevření je plánováno v roce 2019, řekl na dnešní tiskové konferenci starosta Úval Petr Borecký (Otevřené Úvaly).

    "Celý projekt svazkové školy je založen na tom, že by se nám mělo podařit získat spolufinancování ze strany ministerstva školství nebo státního rozpočtu, protože jinak to obce nejsou schopny ufinancovat," podotkl Borecký.
    Výhodou je sdružení financí, svazek obcí má navíc větší šanci na získání dotace. Kromě Úval by se měly na projektu podílet Dobročovice, Květnice, Zlatá, Škvorec, Sibřina, Přišimasy a Tuklaty. "Největší břímě nákladů ponesou Květnice a Úvaly, které chtějí mít po 16 třídách. Ostatní obce budou mít po jedné až dvou třídách," upřesnil starosta.
    V Úvalech letos za 15 milionů korun rozšířili základní školu o sedm tříd. Celková kapacita je 750 dětí, což podle Boreckého stačí sotva pokrýt potřeby města a přespolní musejí být odmítáni. Podobné je to s místy v mateřinkách. V současnosti je jejich kapacita 225 míst, což je nedostatečné. V červnu by se proto měla otevírat nová Mateřská škola Cukrovar pro 50 dětí, kterou město buduje za 24 milionů korun.
    Problémy s nedostatečnou kapacitou škol a školek trápí i další obce v okolí Prahy. Za překotnou bytovou výstavbou totiž většinou pokulhává infrastruktura a občanská vybavenost. Pokud by se demografický vývoj v budoucnu změnil, bylo by podle Boreckého možné novou školu využít k jinému účelu. "My jsme se obcemi dohodli, že tu základní školu na jihu města budeme projektovat tak, aby se dala v případě potřeby relativně snadno upravit na dům s pečovatelskou službou," dodal.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
příklad k následování
S.J.K.
06.03.15 05:40
zobrazit všechny komentáře

Související články