Statik: Zeď s fasádou domu U Myšáka ve Vodičkově ulici nespadne

Zdroj
Václav Hrníčko
Vložil
ČTK
16.07.2006 15:05
Praha

Praha - Zeď s fasádou kubistického domu ve Vodičkově ulici v Praze, kde byla cukrárna U Myšáka, se podle městského statika Petra Macháně nezřítí. "Ta fasáda do Vodičkovy ulice si dovolím říct, že na 99 procent vydrží bez problému," řekl Macháň ČTK. Uvedl, že dnes ráno se zřítila část původní středové nosné zdi, štítu a všechna patra.
Dům byl takzvaný dvojtrakt. Znamená to podle Macháně, že měl tři nosné zdi rovnoběžné s Vodičkovou ulicí. Investor chtěl celý objekt zbořit a místo něj postavit repliku fasády do ulice. To ale odmítli památkáři. Investor proto vybudoval uprostřed objektu ocelovou konstrukci, která drží stěnu do Vodičkovy ulice, a potom odboural nosnou zeď do dvora a zadní trakt zbořil, vysvětloval statik.
Ocelová konstrukce, která nese fasádu do Vodičkovy ulice, se nyní jeví jako nepoškozená. "Když jsem asi v deset hodin odjížděl, tak už tam byl statik, který to projektoval, a ten provede podrobnou prohlídku té ocelové nosné konstrukce," uvedl Macháň. Musí se také odbourat zbytek štítové zdi, protože je silně narušená a hrozí zřícením. Odstranit bude také třeba zbytky stropů, které byly dřevěné. Trámy jsou částečně přelámané, částečně visí na ocelové konstrukci, popisoval stav domu.
"Já jsem se tam byl podívat, když postavili tu ocelovou konstrukci, a musím říct, že ta je tak poctivě udělaná a ještě je postavena na mikropilotáž, čili ta by to měla vydržet," ujišťoval Macháň. Přesto ale nařídil uzavření části Vodičkovy ulice pro tramvajový a automobilový provoz. Má tam být jen dvoumetrový průchod pro pěší na opačné straně. "Na tom už se pracuje," řekl.
Investor už vystavěl v sousední proluce čtyři patra garáží pod úrovní ulice. "Tam už se dostali do klasických štěrků, které jsou ohromně nosné, nosnější než všechno kolem," zdůraznil Macháň. Připomněl, že podobným případem je budova Omnipolu v Nekázance, která má také čtyři patra podzemí a sousední domy při stavbě neměly nejmenší poruchu. "To se dělá pomocí takzvaných milánských stěn a prakticky tam nemůže dojít k nějakému nedopatření vzhledem k únosnosti základní zeminy," dodal.
Sousední domy statikové podle Macháně pravidelně kontrolují. "Pokud něco zjistí, tak se bude konat," zdůraznil. Při zřícení velkého množství materiálu to byl velký otřes. Zřícení sousedních objektů ale rozhodně nehrozí, uzavřel městský statik.
Projekt ve Vodičkově ulici číslo 31 zahrnuje rekonstrukci objektu a dostavbu proluky. V komplexu mají být kanceláře, byty a obchody. Parkování mají zajistit podzemní garáže. Počítá se i s obnovením kavárny U Myšáka a s galerií.


Ve Vodičkově ulici v centru Prahy spadla část opravovaného domu >
0 komentářů
přidat komentář