Zlínská radnice se pře s architektem o podobu podchodu v centru

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
04.03.2015 23:40
Zlín

Zlín - Zlínská radnice se pře s architektem a autorem návrhu rekonstrukce podchodu u náměstí Práce o jeho výslednou podobu. Podchod byl loni za více než 40 milionů korun zrekonstruován, na mohutném schodišti podle radnice i lidí, kteří se na ni obracejí, chybí uprostřed zábradlí. Jeho dodatečné instalaci se ale architekt Pavel Chládek brání. Město je rozhodnuto i přes jeho nesouhlas zábradlí na devět metrů širokém schodišti instalovat, řekl dnes novinářům radní Josef Novák (STAN).
    Na nepohodlnost a nebezpečnost schodiště upozornila podle něj radnici řada lidí. "Zejména starší spoluobčané se bojí jít po jeho středu, protože mají strach ze závrati. U madel, které jsou po stranách schodů, je zase často plno. Dáváme jim jednoznačně za pravdu, zábradlí uprostřed by funkčnosti schodiště určitě prospělo," uvedl Novák. Podle něj zatím nebylo oficiálně hlášeno žádné zranění na schodišti. "Neoficiálně máme informace o tom, že tam nějaké úrazy byly," uvedl radní.
    Město architekta oslovilo se žádostí, aby doplnění zábradlí vyprojektoval. Ten to však odmítl s tím, že zábradlí do projektu nedal záměrně. "Není na něj nárok z normy, není to veřejná stavba, je to schodiště ve veřejném prostoru. Je to monumentální schodiště, které vede k námětí Práce, když po něm člověk stoupá, tak se mu pomalu odkrývají jednotlivé dominanty náměstí. Pokud bychom tam zábradlí dali, tak by v pohledech výrazně překáželo a schodiště by degradovalo do formy nějaké fotbalové tribuny," řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu Chládek. Na starší lidi je podle něj v projektu pamatováno, na krajích schodiště jsou madla, v podchodu jsou eskalátory i výtah.
    Podle zástupců radnice je však důležité, aby schodiště bylo bezpečné, město proto hodlá zábradlí instalovat do šesti měsíců, i bez Chládkova souhlasu. "Architekti nejsou schopni reflektovat, co stavba přináší v každodenním životě," podotkl primátorův náměstek Ondřej Běták (STAN).
    S architektem se chce vedení města ještě sejít. Chládek ve svém dopise radnici uvedl, že pokud bude úprava realizována bez jeho souhlasu, bude nucen využít svých autorských práv k navrácení do původní podoby. Dnes však ČTK řekl, že ještě uvidí, jak bude postupovat.
    Do podchodu zanedlouho po dokončení prací zatékalo. "Město se snažilo problém odstranit nanesením nových izolačních vrstev, injektážemi a změnou způsobu odvodnění objektu. Nyní se čeká, zda tato opatření byla účinná, nebo zda bude nutné provést opravu izolace podchodu z horní strany, což by ale znamenalo výrazný zásah do frekventované vozovky," uvedl mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
monumentalita sama pro sebe
raval
05.03.15 07:06
Zábradlí??
ferdos
05.03.15 11:37
zobrazit všechny komentáře

Související články