V Žihli na Plzeňsku vnikne 51 unikátních domků pro seniory

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
31.01.2015 11:50
Vizualizace: Ing. arch. Soňa Orčíková
Žihle (Plzeňsko) - V Žihli na Plzeňsku vnikne do konce příštího roku projekt sousedského bydlení pro desítky seniorů. Česká firma Rezidence 55 tam postaví 51 domků. Součástí projektu Residence 55 plus bude vybavené komunitní centrum s dílnami. Stavba na ploše 1,1 hektaru přijde na téměř 50 milionů korun, řekl ČTK Josef Kalous, jednatel pražské firmy, která má v Žihli pobočku.
    "Projekt, který má od pátku územní rozhodnutí, velmi vítáme. Přitáhne další obyvatele. Hlad po místech pro seniory v oblasti je," řekl starosta Žihle František Procházka. Obec, kde je dlouhodobě plný dům s pečovatelskou službou s 36 byty, pomůže se stavbou sítí.
    "Pracujeme na stavebním povolení, které by mělo být na konci července. Chceme začít se stavbou v září," uvedl Kalous.
    Projekt sousedského bydlení zatím v ČR není, je převzatý ze severských zemí, Francie a USA. Umožní 63 aktivním seniorům bydlení v moderních bezbariérových a nízkoenergetických domech se zahrádkami. Investor bude preferovat dlouhodobý pronájem, aby tam žili stejně smýšlející obyvatelé. "Měl by to být plnohodnotný domov, není to klasický domov důchodců," řekl. Na chodu rezidence se budou lidé sami podílet a vyberou si poskytované služby.
    "Budeme možná mírně dražší než klasické domovy pro seniory s tím, že nabídneme bonus kvalitního života. Každý bude mít vlastní garsoniéru, tedy 1+kk a 2+kk pro manžele. Určitě budeme výrazně levnější než Praha," řekl Kalous. Projekt není díky své velikosti regionálně omezený. Mohou tam žít lidé z Ostravy, ale také z Německa, uvedl. Investor už má závazné objednávky na zhruba 15% bytů.
    "Aby to fungovalo, postavíme to najednou," řekl. Investice by neměla přesáhnout 50 milionů Kč. Levná technologie stavby dvou druhů domků, které vybudují místní firmy, bude na principu stavebnice.
    Žihle s více než 1400 obyvateli, která loni získala Modrou stuhu Vesnice roku za bohatý společenský život řady spolků, má mateřskou a základní školu, poštu, restauraci, tři lékaře, knihovnu, kulturní a nákupní centrum. Obec je sice na okraji Plzeňského kraje, ale díky autobusovému i vlakovému spojení trvá cesta do Plzně 35 minut, do Karlových Varů 40 minut a do Prahy 50 minut.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Doba cesty
Luci
09.04.15 07:27
Doba cesty II
Fiala
11.04.15 01:38
zobrazit všechny komentáře