Moravské galerii pomohlo zrušení vstupného k vyšší návštěvnosti

Vložil
ČTK
12.01.2015 19:25
Brno

Brno - Moravská galerie v Brně loni po zrušení vstupného do stálých expozic zaznamenala zvýšenou návštěvnost. Včetně doprovodných akcí, vzdělávacích programů a dočasných výstav, které zůstaly zpoplatněné, přišlo do galerie 118.944 návštěvníků. Dalších téměř 40.000 lidí přišlo na Mezinárodní bienále grafického designu. ČTK to dnes řekla mluvčí galerie Michaela Banzetová.
    Počet vstupů do stálých expozic ve třech palácích v centru Brna se znásobil dvaapůlkrát a dosáhl téměř 21.000. Vstupné galerie zrušila 1. prosince 2013 po vzoru významných zahraničních institucí.
    Podle ředitele Jana Presse například v Británii po zrušení vstupného vzrostl počet návštěvníků o více než 50 procent. Nárůst v Moravské galerii proto podle něj předčil očekávání.
    "Potvrzuje se tedy, že je možné ze stálých expozic učinit živé a atraktivní místo pro širokou veřejnost, kde lze trávit volný čas, setkávat se před obrazy a kultivovat své vizuální vnímání," uvedl Press.
    Na letošní rok chystá Moravská galerie například samostatnou výstavu výtvarníka Václava Stratila, který loni dostal Cenu Michala Ranného, a to zejména za silný vliv na generaci mladších umělců. Prostor dostane také dílo scénografa, architekta a knižního grafika Zdeňka Rossmanna či fotografů Jana Svobody a Miroslava Tichého. Na podzim galerie otevře výstavu českých výtvarných umělců ve Francii v letech 1938 až 1945.
0 komentářů
přidat komentář

Související články