Webová kalkulačka ČVUT vypočítá cenu zateplení fasády budovy

Vložil
ČTK
05.01.2015 21:30
Praha

Praha - Stále více majitelů domů se v posledních letech pouští do energeticky úsporných renovací. Spousta stavebníků však má na začátku nereálné představy o tom, na kolik tyto stavební práce vyjdou. Orientaci v nabídce stavebních firem jim nyní usnadní speciální webová aplikace FasCalc, která vypočítá náklady na zateplení fasády budovy. Zájemci ji najdou na webu Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), jehož studenti z Katedry ekonomiky a řízení ve stavebnictví Stavební fakulty aplikaci vytvořili. Dnes o tom informovala mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) Karolína Smetanová.
    Cílem aplikace, na jejímž vývoji státní fond spolupracoval, je odhalit případné nehospodárné zvýšení ceny u projektů na zateplení. "FasCalc poskytne uživatelům z řad široké veřejnosti jednotný a profesionální podklad pro poptávku stavebním firmám a umožní následně jejich nabídky spolehlivě a jednoduše porovnat. Vlastní výpočet v programu může také pomoci odhalit nesrovnalosti rozpočtů, které byly vytvořeny jiným způsobem," uvedla Smetanová.
    Webová kalkulačka umožní jednoduše vyhodnotit nejvýhodnější nabídku. "Jedná se tedy o nástroj, který může napomoci objektivnímu posuzování a kontrole nabídky dodavatelů stavebních prací. Z tohoto důvodů bude Státní fond rozvoje bydlení doporučovat FasCalc všem zájemcům o úvěr z programu Panel 2013+, jehož povinnou přílohou žádosti je rozpočet rekonstrukce," dodala mluvčí SFRB.
    Aplikace však vypočítává pouze zateplení fasád a výměnu výplní fasádních otvorů u standardních budov. U atypických projektů a speciálních požadavků investora, jako je například vyzdívání meziokenních vložek, je role rozpočtáře nezastupitelná, upozorňuje SFRB.
    Moderní technologie do stavebnictví pronikají stále více. Už před rokem a půl SFBR představil jinou aplikaci, která vznikla také ve spolupráci s ČVUT. Program RebytCalc umožňuje správně naplánovat rekonstrukci bytového jádra a zkontrolovat, jestli cena navrhovaná stavební firmou není předražená. Vlastní bezplatný software na navrhování a tepelně-technickému posuzování technických izolací zhruba ve stejnou dobu zpřístupnil také výrobce izolací, společnost Knauf Insulation.
    Podle viceprezidenta a a generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS ČR) Miloslava Maška mohou podobné programy zlepšit povědomí veřejnosti o cenové hladině stavebních prací.
0 komentářů
přidat komentář