Ovocnářský výzkumný institutu v Holovousích je téměř hotový

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
09.12.2014 20:15
Holovousy (Jičínsko) - Stavba několika objektů Ovocnářského výzkumného institutu v Holovousích na Jičínsku za 378 milionů korun je téměř hotová. Samotný výzkum v nových prostorách by měl začít na jaře příštího roku. Celkové náklady na stavbu, výzkumný projekt, vnitřní vybavení či zemědělskou techniku činí 567 milionů korun. ČTK to řekl jednatel Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Jaroslav Vácha. Institut, jehož stavbu plně hradí dotace z fondů Evropské unie, by se měl stát špičkovým pracovištěm českého ovocnářského výzkumu.
    Dnes ovocnáři převzali první zcela dokončenou stavbu, sklad ovoce. Sklad vznikl přestavbou bývalého chlazeného skladu a přišel na asi 40 milionů korun. Kromě dvou původních komor má i sedm dalších samostatných plynotěsných komor. V nich lze regulovat teplotu, obsah kyslíku a dusíku v ochranné atmosféře. Dále sklad disponuje 18 malými boxy, v nichž lze dělat vědecké pokusy s řízenou atmosférou při skladování ovoce. V hale skladu je i moderní zařízení na třídění ovoce.
    V souladu s výzkumným projektem již ústav také přijal zhruba 30 nových pracovníků, z nichž asi polovina jsou vysokoškolsky vzdělaní výzkumníci. Celkem má ústav nyní 100 pracovníků.
    Součásti projektu institutu je vedle hlavní budovy s laboratořemi a skladu i vybudování výzkumného skleníku, dvou objektů garáží pro zemědělskou techniku a skladu obalů. Stavební část projektu by měla být zcela hotová v lednu. Od loňského srpna ji dělá sdružení Jablko, které tvoří firmy Hochtief CZ a BAK stavební společnost.
    Dosud holovouský výzkumný ústav, jehož vznik spadá do roku 1951, sídlí v pronajatém areálu místního zámku. Možnosti jeho rozvoje by bez stavby nového ústavu byly velmi omezené.
    Institut by měl pomoci zvýšit konkurenceschopnost českého ovocnářství v Evropě. Měl by se stát i vzdělávací základnou pro české ovocnáře. České ovocnářství ročně tvoří hodnotu kolem tří miliard korun a dává práci přibližně 6000 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články