Nové muzeum na zámku ve Žďáru n.S. se otevře v létě 2015

Vložil
ČTK
28.11.2014 22:50
Žďár nad Sázavou

zdroj: dedictvivysociny.cz
Žďár nad Sázavou - V dosud nevyužívané části žďárského zámku buduje rodina Kinských Muzeum nové generace. Návštěvníkům by mělo prostřednictvím zážitkových expozicí netradiční formou nabídnout pohled do historie zámku i jeho okolí. Pro veřejnost by se muzeum mělo otevřít v červenci 2015 během mezinárodního festivalu současného tance KoresponDance. ČTK to dnes řekl Constantin Kinský.

    Náklady na projekt dosáhnou přibližně 150 milionů korun, zhruba polovinu by měla uhradit evropská dotace. "Projekt vychází z řady inspiračních vlivů, jako celek však bude, doufejme, unikátní," řekl Kinský.
    Stavební práce v hospodářské části někdejšího kláštera začaly letos v srpnu po třech letech příprav týmu architektů z Česka a Francie. Podle Kinského by expozice využívající moderních výstavnických technologií, včetně video a audioprojekcí spojených s hudebním doprovodem, měly návštěvníkům přiblížit život ve středověkém cisterciáckém klášteře, jeho změny v období baroka i v současnosti.
    "Tmavě laděnou intimní expozicí o založení cisterciáckého kláštera projdou návštěvníci k osvětlenému modernímu spirálovému schodišti symbolicky spojujícímu středověk a současnost s barokní expozicí v patře," řekl Kinský. Muzeum nové generace by podle něj mělo tvořit pomyslnou křižovatku nejen turistických, ale i dalších kulturních a společenských aktivit.
    Expozice ve dvou křídlech bývalého pivovaru na ploše kolem 2000 čtverečních metrů vzniká v partnerství s Národním muzeem a Národní galerií. Obě instituce poskytnou muzeu originální historické exponáty. "Expozice by měla být zajímavá pro všechny věkové skupiny. Chceme mít zvláštní program pro školy, pro zájemce o historii nebo milovníky umění," dodal Kinský. Ve spojení se sousedním poutním kostelem na Zelené hoře by podle něj muzeum mělo umožnit návštěvníkům pochopit historii zámku a jeho okolí.
    Klášter i zámek ve Žďáru nad Sázavou byly založeny ve 13. století. Kinští už opravili velkou část areálu. Komplex je národní kulturní památkou. Jedna jeho část - poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře - je památkou zapsanou na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář