Česko ustoupilo od plánu pořádat summit OSN o bydlení

Vložil
ČTK
24.11.2014 16:40
Praha

Praha - Česko ustoupilo od plánu usilovat o pořádání mezinárodní konference OSN o bydlení a rozvoji měst Habitat III, která se má konat v roce 2016. Vyplývá to z materiálu, který na dnešním jednání vlády předložilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Jediným oficiálním kandidátem je podle něj nyní Ekvádor.
    
"Ekvádor, jako jediný oficiální kandidát, získal podporu většiny členských států OSN prostřednictvím skupiny rozvojových zemí G77 reprezentujících 132 z celkem 193 členských států OSN," stojí v  materiálu MMR, který má ČTK k dispozici. Místo konání akce definitivně potvrdí Valné shromáždění OSN do konce tohoto roku.
     Týdenní konference, která se koná jednou za 20 let, je prestižní akcí. Za dva roky by na ni mělo přijet kolem 15.000 až 20.000 účastníků včetně generálního tajemníka OSN a předsedů či členů vlád téměř dvou set členských států OSN. MMR odhadovalo, že by státní rozpočet uspořádání akce vyšlo na 90 milionů korun. Podle resortu by se tyto náklady bohatě vrátily na reklamě pro ČR a v podpoře kongresové turistiky.
     Konferenci v roce 1976 hostil Vancouver, v roce 1996 pak Istanbul. Hlavním tématem plánovaného třetího summitu mají být problémy spojené s  životními podmínkami ve městech. Na závěr se očekává schválení dokumentu o  trvale rostoucím podílu světové populace žijící ve městech.
0 komentářů
přidat komentář