Referendum o hypermarketu v Náchodě není platné

Vložil
ČTK
22.11.2014 22:50
Náchod

Náchod - Referendum v Náchodě o stavbě nákupního centra na místě bývalé textilky Tepna v Náchodě není platné. Hlasovat přišlo 13,7% voličů, pro platnost plebiscitu je nutná účast 35%. Většina hlasujících se vyjádřila proti stavbě hypermarketu v centru Náchoda, řekl ČTK zmocněnec přípravného výboru referenda a náchodský zastupitel Michal Kudrnáč (Strana zelených).
    Obyvatelé Náchoda odpovídali na dvě otázky, zda má město koupit pozemky po Tepně a zda má trvat na dodržení územního plánu, který výstavbu hypermarketu neumožňuje. Pro koupi bylo 87% hlasujících, pro postup podle územního plánu 85 procent.
    "Stalo se to, čeho jsme se obávali, proč jsme chtěli, aby to bylo spolu s komunálními volbami. Bohužel, voličů nedorazilo tolik, aby to bylo závazné," uvedl Kudrnáč. Podle něj ale účast není ve srovnání například s druhým kolem voleb do Senátu špatná.
    Odpůrci hypermarketu tvrdí, že projekt není v souladu s územním plánem. Stavba by prý pro celé území znamenala neúnosné dopravní zatížení. Aktivisté si přejí, aby se pozemky v centru města využily lépe, místo obchodů preferují blokovou zástavbu lokality s tradičním systémem ulic. Projekt zatím získal nepravomocné územní rozhodnutí. Obchody by měly vzniknout v centru města v lokalitě nedaleko náchodského zámku. Centrum chce postavit firma JTH Holding, která areál Tepny vlastní.
    Podle Kudrnáče by měly být výsledky referenda, přestože nejsou závazné, vodítkem pro samosprávu města. Převaha hlasů proti hypermarketu je výrazná.
    Město letos vyvinulo vlastní iniciativu a s developerem JTH Holding se dohodlo na odkoupení části pozemku v areálu Tepny o rozloze 0,55 hektaru za 9,9 milionu korun. Definitivně o koupi pozemku rozhodne až nynější nové zastupitelstvo. Podle odpůrců záměru však odkup asi pětiny pozemku problém neřeší, protože hypermarket v bývalé Tepně v plánech developera zůstane.
0 komentářů
přidat komentář

Související články