FTVS plánuje výstavbu sportovního areálu téměř za miliardu korun

Vložil
ČTK
21.11.2014 11:05
Praha

Praha - Fakulta tělesné výchovy a sportu (FTVS) Univerzity Karlovy v Praze plánuje výstavbu multifunkčního sportovního areálu za téměř miliardu korun. Měl by vyrůst u současného atletického stadionu v sousedství sídla FTVS v Praze 6. Mohl by začít fungovat do konce roku 2018. Bude určen nejen studentům, ale také klubům nebo veřejnosti.

    Projekt výstavby a rozvoje sportovišť se na této fakultě řeší dlouhodobě. "Fakulta již v uplynulých čtyřiadvaceti letech investovala mnoho energie a také nemálo finančních prostředků do zpracování koncepce sportovišť, včetně studií proveditelnosti," uvedl na dotaz ČTK Martin Musálek, fakultní koordinátor pro komunikaci a PR.
    Současná studie se začala intenzivně projednávat po únorovém nástupu současné děkanky Evy Kohlíkové za podpory rektora UK Tomáše Zimy. Myšlenka dospěla do fáze, kdy se v memorandu zavázali ke spolupráci na tomto projektu také ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), starostka Prahy 6 Marie Kousalíková a předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Náklady budou hrazeny z prostředků ministerstva školství.
    Dva roky by měly podle projektového plánu trvat přípravy včetně zajištění všech povolení, na další dva roky se plánují samotné stavební práce. Výsledkem by měl být areál s novým plaveckým bazénem, ledovou plochou, zastřešenými kurty a halou pro míčové sporty s kapacitou 2000 diváků splňující kritéria pro pořádání mezinárodních soutěží. V místě stávajících budov by měly vzniknout tělocvičny na gymnastiku a úpolové sporty, vyroste také menší tribuna u atletického stadionu.
    Koncept se snaží o co nejmenší zásah do stávajících sportovišť. "V podstatě dojde k demolici objektu 'K', ve kterém má FTVS velkou tělocvičnu. Ta je nyní bohužel již v havarijním stavu. Dále dojde ke zrušení venkovních tenisových kurtů, které budou v novém projektu zastřešeny v multifunkční hale," upřesnil Musálek.
    Fakulta sídlí v budově bývalé Vysoké školy politické ústředního výboru Komunistické strany Československa, takže jí chybí odpovídající sportovní zázemí. Její studenti jsou proto věčnými cestovateli po Praze. "V současné době máme v podstatě jednu velkou tělocvičnu, které byl prodloužen demoliční výměr. Postrádáme kryté kurty, nemáme ledovou plochu a ani další vhodné prostory pro zajištění praktické výuky, jejíž velkou část jsme proto nuceni řešit pouze sezoně. To všechno samozřejmě působí na úkor kvality vzdělávání," doplnil Musálek.
0 komentářů
přidat komentář