Město kvůli stavu Ostravice-Textilie podalo trestní oznámení

Vložil
ČTK
19.11.2014 19:55
Ostrava

Ostrava - Město Ostrava kvůli údajně zhoršujícímu se stavu areálu bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia podalo trestní oznámení na neznámého pachatele pro obecné ohrožení z nedbalosti. Zároveň žádá stavební úřad centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, aby v objektech nařídil udržovací práce. Chce také, aby stav areálu co nejdříve posoudil statik. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

    Vlastníkem budov je od letošního jara společnost RME Czech. Útvar hlavního architekta před několika dny kontroloval objekty, aby prověřil stavebně-technický stav kulturních památek. Podle hlavního architekta Cyrila Vltavského se situace od poslední kontroly z března radikálně zhoršila a budovy jsou ve velmi špatném až havarijním stavu. Do objektů například zatéká, což devastuje stěny a v některých místech je voda na podlahách.
    "Výsledky té kontroly byly poměrně tristní. Kontrola ukázala, že za posledního půl roku nejenže nenastalo žádné zlepšení, ale naopak se výrazně zhoršil stav objektů. Dospěli jsme k názoru, že zde hrozí skutečné riziko toho, že by mohlo dojít v krajním případě k destrukci objektu," uvedl Macura.
    Podle něj ale stav není takový, že by v nejbližší době hrozilo zřícení budov. "Máme povinnost zatlačit na majitele toho objektu, a to zejména v době, kdy se blíží zima. Nejslabším místem je střecha. V případě, že by zima byla tuhá nebo spojená s velkými výkyvy teplot, mohla by znamenat velmi rychlou devastaci svislých i vodorovných konstrukcí se všemi možnými důsledky," řekl Macura.
    Jednatel společnosti RME Czech Nikos Boboras dnes novinářům řekl, že o trestním oznámení neví. "Je to pro mě novinka. O trestním oznámení nevím nic," řekl. Tvrdí, že se stavebním úřadem je v kontaktu a snaží se dát do pořádku vše, co mu úřad nařídil. "Nějaké opravy už tam byly udělány," řekl Boboras. Nedomnívá se, že by se stav budov nějak výrazně zhoršil. Boboras tvrdí, že základní údržbu budov zajišťuje. Zároveň však uvedl, že pokud trestní oznámení směřuje k obecnému ohrožení, bude muset posoudit, zda nepodat návrh na demolici. "Ale to předbíhám a nemyslím v té prostřední, ale v té první části, která není památkově chráněná," konstatoval Boboras. Řekl, že nemá problém s tím, aby do objektu přišel statik.
    Mluvčí centrálního obvodu Jana Pondělíčková ČTK řekla, že stavební úřad už s novým majitelem spolupracuje. Zatím s ním jednal o nutných úpravách u památkově nechráněného objektu. "Počátkem listopadu sdělil vlastník stavby našemu stavebnímu úřadu, které závady již odstranil a které jsou předmětem dalších prací. Pracovníci stavebního úřadu provedou kontrolní prohlídku k ověření těchto informací v průběhu příštího týdne," uvedla Pondělíčková. Dodala, že novým podnětem magistrátu ve vztahu k památkově chráněným budovám se stavební úřad bude zabývat. "Podnět bude řádně naším stavebním úřadem prošetřen a budou činěny kroky v souladu se stavebním zákonem," řekla mluvčí.
    Zkáza kdysi nejluxusnějšího obchodního domu ve městě začala v roce 2000, kdy se v něm při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy. Nakonec se přidaly spory města a obvodu s developerem a dřívějším vlastníkem objektů společností Amádeus Real a komplex tří historických budov, z nichž dvě jsou památkově chráněné, už léta chátrá.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ostravice
dampit
20.11.14 06:43
zobrazit všechny komentáře

Související články