Cenu ministerstva kultury dostane profesor Ladislav Lábus

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
22.10.2014 19:10
Praha

Ladislav Lábus

Prof. Ladislav Lábus, laureát Ceny ministerstva kultury za architekturu, a Josef Pleskot, Architekt roku
Praha - Státní cenu za literaturu pro rok 2014 dostane lingvista, básník a překladatel z francouzštiny Patrik Ouředník a za překlad estetik a literární teoretik Jiří Pechar. Oba ocenění získávají za celou svou dosavadní tvorbu. Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla dostane teatrolog Adolf Scherl, v oblasti hudby muzikolog a skladatel Miloš Štědroň. Za výtvarné umění porota vybrala sochaře Stanislava Kolíbala, porota pro architekturu vybrala Ladislava Lábuse.
    Laureáty dnes oznámilo ministerstvo kultury, ceny se budou předávat ve čtvrtek večer ve Veletržním paláci v přímém přenosu ČT. A 29. října se budou v kině Ponrepo samostatně předávat ceny za přínos v oblasti kinematografie a audiovize, protože součástí večera je i projekce. Ceny dostaly dokumentaristka Kristina Vlachová a in memoriam režisérka Věra Chytilová. "Porota cítila velký dluh, že Věra Chytilová nebyla oceněna již dříve, získala tedy cenu in memoriam," řekl předseda poroty Ivan Biel.
    Pro Stanislava Kolíbala jako hlavní argument podle předsedy poroty Víta Havránka zní to, že jde o výraznou osobnost, která spíše rozděluje. "Angažoval se nejen jako umělec, kde mu radikalita přinesla kvalitu práce a vyhraněnost. Jeho angažmá v Národní galerii v době působení Milana Knížáka mu přineslo i řadu debat a odsudků. Jeho umělecký hlas je ale naprosto nezpochybnitelný," řekl Havránek.
    Ceny jsou spojeny s odměnou 300.000 korun. Někteří předsedové porot dnes poukázali na nízký počet nominací ve všech kategoriích kromě literatury - tam se sešlo 32 nominací. V oblasti architektury byl kandidát pouze jeden, na překlad bylo 14 nominací, na divadlo a výtvarné umění po devíti, na hudbu pouhých sedm; některá jména se přitom objevují několikrát.
    Vít Havránek řekl, že by se přimlouval za jmenování sboru nominantů, osobností z oboru, které by mohly skupinu nominovaných doplnit. Tak to funguje u některých cen, třeba Ceny Jindřicha Chalupeckého. "Ve výtvarném umění byly letos výrazné osobnosti, chyběla tam ale žena. Podobné diskrepance by mohl zmíněný sbor nominantů upravovat," míní. Předsedové porot si obecně stěžovali na malou propagaci těchto významných ocenění.
0 komentářů
přidat komentář

Související články