Stavaři letos od státu dostali zakázky za 88 miliard

Zdroj
Filip Sušanka
Vložil
ČTK
22.10.2014 19:00
Praha

Praha - Krize, která drtila české stavebnictví několik let, se zdá být stále více minulostí. Stát jako klíčový investor totiž opět začal výrazněji stavět. Z aktuálních údajů zveřejněných na konci září ve Věstníku veřejných zakázek vyplývá, že stavební firmy letos během prvních devíti měsíců od státní správy získaly zakázky za 88 miliard korun, což je meziročně o 22,7% více. Data analyzovaly společnosti CEEC Research, NESS a Komora administrátorů veřejných zakázek (KAVZ). ČTK má jejich analýzu k dispozici.
    K takřka čtvrtinovému nárůstu objemu zakázek došlo i přes jejich mírný pokles. Počet ukončených výběrových řízení od ledna do konce září letos poklesl meziročně o 6,5% na 4242 zadaných zakázek. Průměrná cena zakázky tak letos vzrostla.
    V průměru necelou čtvrtinu zakázek z celkového objemu zadala v období od začátku roku Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) společně s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). U SŽDC šlo o zakázky za 13,2 miliardy korun, v loňském roce přitom byla tato částka o 28% nižší. To ŘSD si oproti prvním devíti měsícům minulého roku pohoršila o šest procent na 7,6 miliardy korun.
    "Personální nestabilita v některých státních úřadech a organizacích je příčinou pomalého vypisování ale i zadávání veřejných zakázek," upozornil na nestabilní personální situaci hlavně v ŘSD business manager společnosti Ruukki ČR a SR Branislav Bačo.
    Nárůst veřejných zakázek na výstavbu a rekonstrukce je podle stavařů pozitivním faktem. "Tuto skutečnost ale bohužel negativně ovlivňuje několik faktorů. Jedním je enormně dlouhá prodleva mezi vypsáním zakázky a jejím zadáním, tím dalším je neustálé soutěžení na nejnižší cenu a v neposlední řadě pak letošní nešvar, že v průměru každá pátá vysoutěžená veřejná zakázka je nakonec zrušena." Tyto aspekty se velice negativně odráží v ekonomice společností ve stavebnictví, upozornil provozní ředitel společnosti Schindler pro Českou republiku Vladimír Steiner.
    Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí. Jedním z důsledků krize je výrazný pokles cen ve veřejných stavebních tendrech.
0 komentářů
přidat komentář