Renovace všech budov v ČR by vyšla na 1,5 bilionu korun

Zdroj
Filip Sušanka
Vložil
ČTK
22.10.2014 18:30
Praha

Praha - Na kompletní renovaci všech budov v ČR pro doporučený střední energetický standard by bylo nutné investovat 1,5 bilionu korun, z toho jen úprava rodinných domů by vyšla na 1,133 bilionu korun. Vyplývá to z podrobné analýzy aliance Šance pro budovy. Jde pouze o technický potenciál, nikoliv tržní. Investice do pasivního standardu by vyšla až na 2,1 bilionu korun.
    Šance pro budovy vycházela z dat posledního sčítání lidí, podle nichž je v Česku přes 1,55 milionu rodinných domů s 1,896 milionu bytových jednotek a podlahovou plochou kolem 195 milionů metrů čtverečních. Bytových domů je v Česku 211.252, v nichž je 2,416 milionu bytových jednotek, přičemž 1,2 milionu bytů jsou v panelových domech. Jejich vytápěná podlahová plocha přesahuje 156 milionů metrů čtverečních.
    "Větší potenciál úspor je u rodinných domů, kterých je podle našich analýz zrekonstruováno 25% oproti 40% zrekonstruovaných bytových domů," podotkl mediální koordinátor Šance pro budovy Jan Charvát.
    Při středním scénáři by se podle aliance ušetřilo 92 PJ (petajoulů) energie ročně, což představuje 45% z celkové roční spotřeby energií domácností. Při rekonstrukci do pasivního standardu by se ušetřilo až 80% roční spotřeby, konkrétně to znamená 155 PJ energie. V roce 2011 všechny domácnosti v Česku spotřebovaly celkem 252 PJ energie, z toho přes 172 PJ bylo na vytápění.
    Aliance si uvědomuje, že oba výpočty jsou pouze hypotetické a reálně nedosažitelné. "Nelze totiž zrenovovat celý fond budov v ČR najednou, v reálu bude postup pomalejší. Jak rychlé a efektivní renovace budou, záleží na evropské legislativě i vůli českých politiků," tvrdí Charvát.
    Šance pro budovy proto vytvořila pět možných scénářů postupných renovací. Základní scénář zvažuje nejpomalejší tempo renovací, kdy politici neučiní žádná nová opatření. Ten by podle aliance vedl k renovaci 92% zatím nerenovovaných budov do roku 2055. V roce 2050 by byla spotřeba energií domácností nižší oproti současnosti o 50 PJ ročně. Potřebné investice by vyšly na 570 miliard korun.
    Naopak podle aliance ideální scénář, kdy by stát intervencí zajistil renovaci všech nerenovovaných budov, by do roku 2050 snížil spotřebu energie v rezidenčních budovách o 110 PJ ročně. Investiční náklady by v takovém případě přesáhly za celé období 1,1 bilionu korun. Musely by se však renovovat tři procenta všech nerekonstruovaných budov ročně, v současnosti se do úprav každý rok pustí majitelé jednoho procenta budov.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hra s čísly
Radovan Urválek
23.10.14 08:08
zobrazit všechny komentáře