Ministerstvo prodloužilo příjem žádostí do Nové zelené úsporám

Vložil
ČTK
22.10.2014 18:25
Praha

Praha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) prodloužilo příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám o dva měsíce do konce roku. Informovala od tom dnes mluvčí resortu Petra Roubíčková. Původně mohli zájemci žádosti předkládat do 31. října.
    "Poptávka po zpracování energetických posudků výrazně převyšuje aktuální kapacity zpracovatelů. Stavební sezona ještě neskončila a my chceme vyjít vstříc co nejvíce zájemcům o dotace na energeticky úsporné bydlení," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
    Ministerstvo k prodloužení příjmu žádostí údajně přistoupilo po diskusi s odbornou veřejností. Vliv na rozhodnutí nejspíš ale měl i fakt, že zájem o dotace zaostává za očekáváním. K 20. říjnu přišlo na Státní fond životního prostředí 2762 žádostí o dotaci za celkem 534 milionů korun. Pro letošní rok přitom bylo připraveno 1,9 miliardy korun.
    MŽP nevyčerpané peníze převede do příštího roku. Zároveň chce Novou zelenou úsporám rozšířit na bytové domy, o čemž prý jedná s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR).
    MMR však už dříve uvedlo, že rozšířit program na bytové domy nebude možné, protože pro jejich rekonstrukce v Česku existuje jiný dotační program. Jedinou výjimkou je hlavní město, na které se nebude vztahovat nový Integrovaný regionální operační program, z něhož se budou tyto rekonstrukce platit. "MMR předpokládá, že finanční prostředky EU, které mohou podporovat investice související se zateplováním bytových domů, budou využity na území celé ČR s výjimkou hlavního města Prahy. Na jejím území by naopak měly být využívány finanční prostředky Nové zelené úsporám. Nemělo by tedy dojít k vytvoření překrývajících se oblastí územní působnosti (což EU zakazuje)," řekla Veronika Vároši z odboru komunikace MMR. MMR se bude snažit marketingově spojit Novou zelenou úsporám a program Panel 2013+.
    Stavaři prodloužení programu uvítali. "Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR na pracovních jednáních vždy doporučoval prodloužení programu jako jednu z možností, jak snižovat energetickou náročnost v oblasti bytové výstavby v České republice," řekl generální ředitel svazu Miloslav Mašek.
    Aliance Šance pro budovy upozornila na to, že po nedávném zjednodušení podmínek stoupl o program zájem a specialisté nestíhali zpracovávat dokumentaci potřebnou k přijetí žádostí. Až 35% nových zájemců o zpracování projektů prý museli odmítat. "Prodloužení výzvy je krok správným směrem. Zájem o program totiž je. Pro stavební trh je nejlepší stabilní program s předem jasnými podmínkami. Důležité také je, že SFŽP zjednodušil administrativu a vyřizuje žádosti mnohem rychleji než loni," uvedl ředitel aliance Petr Holub.
    Program Nová zelená úsporám se zaměřuje na zateplování rodinných domů, výměnu oken a dveří, výstavbu takzvaných pasivních domů a výměnu starých kotlů za nové úsporné na biomasu či plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů. O dotaci mohou žádat lidé na opatření, která byla zahájena po 1. lednu 2013.
0 komentářů
přidat komentář

Související články