Asociace cykloměst má výhrady k novele silničního zákona

Vložil
ČTK
20.10.2014 21:50
Olomouc

Olomouc - Asociace měst pro cyklisty má připomínky k návrhu novely zákona o silničním provozu, kterou připravilo ministerstvo dopravy. Vadí jí například časté přerušování cyklostezek. Novela podle asociace neřešení i některé další problémy v cyklistické dopravě, které brzdí její rozvoj či ohrožují bezpečnost cyklistů, a v připomínkovém řízení požádá o její úpravu. ČTK to dnes řekl jednatel Asociace měst pro cyklisty a koordinátor rozvoje cyklistické dopravy v ČR Jaroslav Martinek.
    Z novely podle Martinka vypadlo původně navrhované ustanovení ohledně vjíždění na pozemní komunikaci. Cyklostezky kvůli tomu budou muset být nadále přerušovány například v místech, kde na silnici přes cyklostezky jednou za čas vjíždí zemědělská technika z polní cesty či automobily z garáží.
    Některé cyklostezky jsou kvůli tomu na mnoha místech přerušeny. Například cyklostezku v uherskohradišťské městské části Jarošov v úseku dlouhém zhruba 200 metrů lemuje 19 dopravních značek, které oznamují konec a začátek stezky. Dráhu pro cyklisty totiž protíná několik odboček z hlavní silnice a automobily mají na křížení přednost.
    Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold dnes ČTK řekl, že novela zákona o silničním provozu je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. "S podněty na úpravu zákona se řádně vypořádáme, což samozřejmě platí i pro Asociaci měst pro cyklisty. Zatím ale teprve sbíráme připomínky a nezačalo jejich vypořádání, jednotlivé návrhy proto zatím nebudeme komentovat," uvedl.
    Asociaci vadí také to, že v připravené novele zůstala povinnost použít cyklostezku i v případě, že je ve špatném stavu. Například v Olomouci některé cyklostezky vedou po rozbitých chodnících a pokud cyklista v tomto úseku raději jede po silnici, tak mu za to hrozí pokuta.
    Novela zákona podle Martinka neřešení ani provoz bruslařů na stezkách pro chodce a cyklisty. "Není jasně určená strana, při které se mají pohybovat," upozornil Martinek, podle nějž novela ani nezavádí povinnost pohybovat se na těchto stezkách za sebou, což by zvýšilo bezpečnost cyklistů, chodců i bruslařů.
    "Bohužel, změny týkající se cyklistické dopravy jsou (v novele) řešeny jen okrajově. Asociace měst pro cyklisty tak využije své možnosti a bude zásadním způsobem připomínkovat tuto novelizaci," dodal Martinek.
    Asociace měst pro cyklisty, která sídlí v Olomouci, byla založena loni a chce podpořit cyklistiku jako každodenní způsob přepravy. Asociace za členská města diskutuje s poslanci i ministerstvem dopravy o změnách legislativy, která rozvoj cyklistiky brzdí.
0 komentářů
přidat komentář