Baumův most v Jaroměři by měl být hotový do 5. února

Vložil
ČTK
18.10.2014 10:35
baum & baroš ARCHITEKTI

Jaroměř (Náchodsko) - Stavbaři v Jaroměři na Náchodsku staví Komenského most. Původní most pro pěší a cyklisty poškodila loňská povodeň a bylo nutné ho strhnout. Nový most za 27 milionů korun by měl být dokončený do 5. února příštího roku, řekl dnes ČTK starosta Jaroměře Jiří Klepsa.

    "Podařilo se nám získat dotaci přes 18 milionů korun, zbytek máme zajištěný z vlastního rozpočtu, ale snažíme se získat peníze z fondu solidarity," řekl Klepsa. Na místě mostu nyní stavbaři pracují na zajištění nábřežních pilířů a části nábřeží. "Ocelová konstrukce mostu, která se připravuje mimo Jaroměř, by měla překlenout řeku do konce roku, poté budou pokračovat dokončovací práce," řekl Klepsa.
    Rozvodněné Labe na začátku loňského června rozštěpilo pilíř původního mostu uprostřed řeky, z mostu se také zřítila železná lávka. Most, který byl zejména spojnicí mezi školou Na Ostrově a hlavním náměstím, byl postavený v roce 1884, v roce 1931 přibyla boční lávka. Radnice po povodni a odstranění původního mostu uvažovala o vybudování provizorního mostku. V červenci však od svého plánu kvůli vysoké ceně provizorního přemostění upustila. V architektonické soutěži zvítězil návrh architekta Mirko Bauma, na němž se podíleli také David Baroš a Vladimír Janata. Celkem se soutěže zúčastnilo přes pět desítek návrhů.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
soutěž
19.10.14 07:36
...limit...
Zdeněk Skála
20.10.14 12:19
Dobrá
Jiří Schmidt
20.10.14 02:05
zobrazit všechny komentáře

Související články