Devatero pro lepší Brno

Nadace Partnerství připravila pro kandidáty do zastupitelstva motivační brožuru.

Zdroj
Nadace Partnerství
Vložil
Tisková zpráva
15.10.2014 21:30
Brno - "Volím město" - to je název nově vydané brožury, kterou pro budoucí brněnské zastupitele připravila společně s dalšími brněnskými iniciativami Nadace Partnerství v rámci projektu REpublicBRNO. "Během uplynulého roku se nám podařilo uspořádat několik diskuzních fór a pouliční slavnost Týden města. Díky tomu se tak mohli spolu potkat zástupci z nejrůznějších brněnských neziskovek, veřejné správy i akademického sektoru," vysvětluje Martin Nawrath z Nadace Partnerství a dodává: "Všechny získané podněty jsme pak využili pro přípravu tohoto manuálu, který zastupitelům poradí, jak z Brna udělat opravdové město pro lidi."

#?-:nbsp;

Manuál předali zástupci Nadace Partnerství zástupcům jednotlivých politických stran v uplynulých dnech. "Část z nich jsme oslovili během cyklojízdy Nakoleona, které se většina z nich aktivně zúčastnila. Další jsme kontaktovali na jejich stáncích v rámci předvolební kampaně," vysvětluje Martin Nawrath.

Manuál obsahuje devět doporučení, které by měly pomoci kvalitnímu rozvoji Brna. V první řadě umět jasně formulovat vizi rozvoje města, přiblížit strategické plánování občanům, obnovit útvar hlavního architekta a do rozvoje města zapojit poradní orgán složený ze zástupců spolků a odborných institucí. Dalším principem, který je třeba konkrétně naplňovat, je koncept tzv. kompaktního města. "Společně s kolegy z dalších institucí jsme se shodli na tom, že je třeba využít rezervy, které má město uvnitř. Na základě inventury stávajících nevyužitých ploch pak bude možné říct, kterou plochu lze proměnit ve smysluplný veřejný prostor, kterou zastavíme domy a kterou můžeme takzvaně vrátit krajině," apeluje architekt Robert Sedlák, který se na brožuře rovněž podílel. Zatím nevyužitou příležitostí jsou podle autorů také například brněnská brownfields. "V kompaktním městě má každá plocha svůj smysl. K takovému ideálu má Brno nyní hodně daleko."

Dalším požadavkem klade iniciativa důraz na lidské měřítko. "Historická centra měst vznikala v době, kdy měřítkem byl člověk, nikoliv auto. Nelze se vracet do historie, i dnes bychom se ale měli na město dívat z perspektivy chodce, který kráčí ulicí," říká Robert Sedlák. "Stavějme takové město, ve kterém lidé pěšky obsáhnou jak každodenní potřeby, tak i přírodní rekreační zázemí." V rámci města je pak třeba zlepšovat podmínky pro dopravu, která je šetrnější jak k prostředí města, tak i k jeho rozpočtu, tedy jízdu na kole a kvalitní veřejnou dopravu.

O přívětivosti veřejného prostoru také podle autorů rozhoduje do velké míry to, co se děje v přízemí přilehlých budov. "Obchody v ulicích, kavárny, venkovní posezení - to je živé město. Nemůžeme rezignovat na veřejný prostor s tím, že vše lidé najdou pod jednou střechou nákupního centra." 

Soubor doporučení uzavírá apel na přímé zapojení obyvatel města do jeho utváření. "Když chcete dělat město pro lidi, nemůžete ho dělat bez nich. Je třeba využít energii místních spolků, otevřeně komunikovat o budoucích projektech a zapojit obyvatele do rozvojových projektů," uzavírá Martin Nawrath.

"Dosavadní politika rozvoje města byla jen málo čitelná až zamlžená a výrazný hlas veřejnosti například v případech aktualizace územního plánu nebo řešení otázky nádraží ignorovala," uzavírá Sedlák. Také proto autoři věří, že nové vedení města si formulované zásady vezme k srdci. Aktivní i odborná veřejnost to od těchto voleb bezpochyby očekává a je jisté, že na úspěšnou platformu REpublicBRNO v nějaké podobě budou navazovat další aktivní obyvatelé města.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Modlitba
Silibrand
16.10.14 12:41
lepší Brno
Ing.arch. Josef Myslivec
16.10.14 11:10
zobrazit všechny komentáře