Krnov pokračuje v rekonstrukci historického Střeleckého domu

Vložil
ČTK
01.10.2014 16:35
Leopold Bauer

Krnov (Bruntálsko) - Město Krnov pokračuje v rekonstrukci památkově chráněného Střeleckého domu, který v roce 1906 navrhl evropsky proslulý architekt Leopold Bauer. Za více než tři miliony korun se tam nyní opravuje oplocení včetně vstupní brány a dláždí se plocha před hlavním vstupem. ČTK o tom informovala mluvčí krnovské radnice Dita Círová.
    
V budově sídlí Středisko volného času Méďa. Město ji postupně opravuje od roku 2008. Protože celková rekonstrukce přijde na desítky milionů korun, město ji dělá na etapy, každý rok část.
     Postupně se rekonstruovala cukrárna a plynové přípojky, položila se nové venkovní kanalizace, opravily se severní a jižní terasa, vyměnila se část oken, renovovaly se parketové podlahy a vyměnily se vstupní dveře za přesnou repliku původních. Letos byla opravena střecha nad učebnami a skladem v jižním křídle budovy, popsala Círová.
     Oplocení kolem areálu podle ní bylo zdevastované a jeho oprava nutná. "Protože Střelecký dům je nemovitou kulturní památkou, také plot bude ctít historii. Nebude přesnou replikou původního, ale jeho napodobeninou, zhotovenou podle dobových fotografií. Oplocení bude mít sloupky z cihel, ukončené krytinou - keramickou bobrovkou, výplň bude z modřínového dřeva," uvedl Vlastimil Štverák z krnovského odboru školství, kultury a sportu.
     Také plocha před střediskem už silně potřebovala opravu. Štverák uvedl, že se dříve neustále opravovala jen tak, že se výtluky dosypávaly asfaltem, což nebylo účinné a po dešti se tam dělaly obří kaluže. "Tento povrch pracovníci stavební firmy odstranili a do plochy teď nainstalují dvě vpusti na odvod povrchové vody. Následovat bude vytvoření nového kameninového lože, do něhož se budou klást silniční kostky," popsal Štverák. Před budovou také vznikne chodník z mozaiky pro pěší.
     Círová uvedla, že Střelecký dům patří k architektonickému dědictví v Moravskoslezském kraji, podobně jako Bauerova další tvorba, například budova sokolovny v Krnově nebo obchodní dům Breda v Opavě. Střelecký dům je ve slezském Krnově jedním z  unikátních děl individualistické moderny, stejně jako Flemmichova vila z roku 1914 od architekta Otty Prutschera.
     Krnovský rodák Bauer přestavěl Střelecký dům ze starší empírové budovy. Zpočátku ho využívaly nejen střelecké spolky - kromě soutěží v přilehlé zahradě se v domě konaly večírky německé honorace. Během druhé světové války byl v domě hospic. Po roce 1945 byl dům zkonfiskován a o pět let později se z něho stal Dům pionýrů a mládeže. Po roce 1989 pionýry v názvu nahradily děti a od roku 1997 v domě působí Středisko volného času Méďa.
0 komentářů
přidat komentář

Související články