Plzeň jako město kultury získá 1,5 mil. euro z evropských zdrojů

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
30.09.2014 21:55
Plzeň

Plzeň - Plzeň jako Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK) získá cenu Meliny Mercouri, tedy finanční dotaci ve výši 1,5 milionu euro (asi 40 milionů Kč) z evropských zdrojů. Peníze pravděpodobně použije na programovou část akcí v roce 2015. ČTK to řekla mluvčí Plzeň 2015 Mirka Reifová. Na rozhodnutí se čekalo s napětím, Plzeň totiž řeší problém s jednou z klíčových staveb vázaných na projekt, a sice objektem pro kulturní fabriku ve Světovaru, v izolacích se našel kontaminovaný dehet. Dotace tvoří zhruba desetinu financí rozpočtu projektu EHMK.
    "V pondělí jsme obdrželi vyrozumění," uvedla Reifová. Podle ní rozhodnutí Evropské komise potvrzuje, že přípravy programu pokračují dle plánu nastíněného v kandidátské přihlášce z roku 2009 a že jsou naplňována kritéria projektu, tedy především evropská dimenze a zapojení obyvatel.
    Podpora ve výši 1,5 milionu euro tvoří podle Reifové asi desetinu rozpočtu projektu, který činí zhruba 420 milionů korun. Největšími částkami se na něm podílí město Plzeň, ministerstvo kultury, Plzeňský kraj. Plzeň 2015 se snaží získat peníze také z privátního sektoru, chtěla by alespoň 25 milionů korun. Minulý týden podepsala významnou dohodu o spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, jenž se stal generálním partnerem projektu. Jakou sumou Prazdroj projekt podpoří, ale ani jedna ze stran neuvedla.
    Jednání se vedou i s dalšími subjekty, například s velkou strojírenskou firmou Škoda Transportation. Její ředitel pro lidské zdroje Lumír Tesař ČTK řekl, že firma nyní hledá vhodnou formu, jak se do projektu EHMK zapojit. "Vybíráme vhodné aktivity, které budou užitečné pro projekt i pro nás, máme už tři předvybrané, ale nechci je konkretizovat," uvedl. Do konce října by mělo být jasno, podpora by se podle Tesaře mohla pohybovat ve výši od 100.000 Kč až po čtyři miliony korun.
    Podle ředitele Plzeň 2015 Jiřího Suchánka je získání ceny velkým úspěchem nejen celého týmu, který na projektu pracuje. "Ale je také oceněním spolupráce s několika desítkami institucí a partnerských organizací v Plzni i regionu, kteří s námi program EHMK chystají," uvedl. V posledních měsících prý Plzeň 2015 cítí rostoucí podporu veřejnosti i sílící zájem ze strany zahraničních turistů. Už dříve Suchánek řekl, že město potřebuje pro rok 2015 půl milionu dodatečných návštěv, žádoucí by bylo, aby alespoň 200.000 z turistů přenocovalo, přičemž se počítá s tím, že turista v Plzni utratí denně v průměru 60 eur (cca 1600 korun).
    Ocenění nese jméno iniciátorky rozvojového projektu Evropských měst kultury, řecké exministryně Meliny Mercouriové, jež v roce 1985 přišla s myšlenkou sblížit evropská města. Titul EHMK je vždy na rok propůjčován Evropskou unií jednomu či více evropským městům, Plzeň bude nositelem titulu v roce 2015 spolu s belgickým Monsem.
0 komentářů
přidat komentář