Víkend bude patřit architektuře a jejím tvůrcům

Vložil
ČTK
29.09.2014 22:00
Praha - Bezprostřední setkání s architek- turou, jejími tvůrci, teoretiky, fanoušky i kritiky nabídne Den architektury, který se v sobotu a v neděli uskuteční v pěti desítkách českých měst a obcí. "Cílem akce, která se koná u příležitosti Mezinárodního dne architektury, je hlavně podnítit zájem občanů o místo, kde žijí," řekla Marcela Steinbachová, zakladatelka festivalu.

    Letošní program nabízí procházky, vyjížďky, výpravy, diskuse, workshopy a filmové projekce. V Praze, Plzni a Brně a Lomnici nad Popelkou organizátoři připravili exkurze do jindy nepřístupných interiérů - s názvem Hurá dovnitř. Část programu zamíří také po stopách průmyslového dědictví, například v Bystřici pod Hostýnem, Jeseníku či Ústí nad Labem. Ani cyklisté nepřijdou zkrátka - v Praze se můžou vydat po trase tunelu Blanka, v Jablonci po uměleckých dílech druhé poloviny 20. století, v Roztokách u Prahy po rodinných domech. Všechny procházky a výpravy jsou zdarma.
    "Od dob totality nás dělí již čtvrt století, ale svobodnější a zároveň odpovědnější vztah k veřejnému prostoru jsme hledali dlouho. Až v posledních letech začínáme chápat, že jeho podoba a život závisí především na nás. Jsme svědky téměř exploze zájmu o městské prostředí, veřejný prostor, lokální aktivismus, sousedství, zkrátka život v ulicích," říkají organizátoři festivalu.
    Urbanismus zdola, proměna města v lepší místo pro život, iniciovaná nebo přímo realizovaná samotnými obyvateli, nerezonuje jen v tuzemsku, bylo to také jedno z témat letošního bienále architektury v Benátkách.
    Den architektury pořádá občanské sdružení Kruh, které se od roku 2001 zaměřuje na veřejné akce a přednášky k současnému dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě široké veřejnosti. Program festivalu je na www.denarchitektury.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články