Krize na Ukrajině nahání českým developerům nové klienty

Zdroj
Filip Sušanka
Vložil
ČTK
29.09.2014 20:30
Praha

Praha - Přetrvávající krize a napětí na Ukrajině nahrává největším českým developerům. Někteří z nich v posledních měsících evidují zvýšený zájem rusky mluvících klientů o nové byty převážně v Praze, jiní nárůst očekávají v nejbližší době. Vyplynulo to z odpovědí největších prodejců bytů oslovených ČTK. Podíl kupců ze zemí bývalého Sovětského svazu se přitom v minulých letech postupně snižoval na současných zhruba pět až deset procent z 5000 prodaných nových bytů v Praze.
    Obchodní a marketingový ředitel developerské společnosti Daramis Group Martin Vachek soudí, že lidé z ruskojazyčných zemí hledají v ČR hlavně bezpečné útočiště. "Lidé z této oblasti se v posledních měsících výrazně zajímali o nemovitosti v ČR. Nebylo to jen Rusko a Ukrajina, ale například také pobaltské země či Kazachstán. Souviselo to se snahou alokovat své prostředky v destinaci, která je bezpečnější než ta, kde se právě nacházejí," řekl Vachek ze skupiny Daramis.
    Mírné navýšení této skupiny kupujících zaznamenal i Central Group, který v hlavním městě ročně prodává stovky bytů. "V souvislosti s krizí na Ukrajině jsme zaznamenali mírný nárůst klientů z Ruska a dalších zemí bývalého SSSR v řádu jednotek procent," poznamenal obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner.
    Naopak podle generálního ředitele a předsedy představenstva Ekospolu Evžena Korce se vliv ukrajinského konfliktu na českém rezidenčním trhu teprve projeví. "Pořízení nového bytu považujeme za zásadní investici, která souvisí s klíčovými životními rozhodnutími a změnami jako třeba s nalezením práce ve vzdáleném městě, založením rodiny či zásadní proměnou životní filozofie a žebříčku hodnot. Tato rozhodnutí se nedělají ukvapeně, ale i v delším časovém horizontu. Z tohoto pohledu 'ukrajinská krize' zatím trvá krátce," podotkl Korec s tím, že na lidi z bývalého Sovětského svazu připadají dlouhodobě zhruba 3,5% z celkového počtu prodaných bytů.
    Velké změny nezaznamenal ani ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. "V takto krátkém období neregistrujeme výraznou změnu v četnosti ruské klientely. Pokud se ale situace bude dále vyhrocovat a sankce proti Rusku budou mít reálný efekt, očekávám zvýšenou poptávku ruských klientů," uvedl Višňovský, podle nějž by to mohlo vést až k tomu, že Rusko bude posilovat pozici státu a zvyšovat omezení osobních práv a svobod ruských občanů - včetně vlastnických.
    "Dá se předpokládat, že majetní Rusové se v reakci na tento vývoj budou ve vyšší míře snažit o bezpečné 'odklonění' svých finančních prostředků mimo dosah všeobjímající ruské státní moci," zdůraznil šéf realitní kanceláře Lexxus, který podíl rusky hovořících klientů odhaduje na pět až deset procent.
    Právě tento typ klientů prý na probíhající krizi zareagoval nejrychleji. "Větší zájem ruských klientů registrujeme už od podzimu minulého roku. A nárůst je v porovnání s rokem předešlým téměř o sto procent. Zájem ruských a ukrajinských klientů o investice v Praze rapidně vzrostl bohužel také kvůli neklidné politické a ekonomické situaci v obou zemích," prohlásila obchodní ředitelka FIM Group Ilona Monferini Mančíková, jejíž společnost se zaměřuje na nejluxusnější nemovitosti v centru Prahy.
    Odhadovat, jak celá situace dopadne, nechtěla. "Lze se ale domnívat, že zájem klientů nezeslábne. Naopak předpokládám, že minimálně v řádu dalších měsíců potrvá," dodala Monferini Mančíková.
    Prodeje nových bytů v hlavním městě postupně rostou, jen za loňský rok prodali developeři v Praze 5000 bytů. Nárůst pokračoval i v letošním 1. pololetí, kdy developeři v hlavním městě prodali meziročně o pětinu více nových bytů, celkem 2850. Na konci prvního pololetí měli developeři v Praze v nabídce 6600 nových bytů v celkové ceníkové hodnotě 30 miliard Kč.
0 komentářů
přidat komentář