Koryčánek nebude děkanem brněnské fakulty architektury, odstoupil

Vložil
ČTK
22.09.2014 22:55
Brno

Brno - Rostislav Koryčánek se nestane děkanem brněnské fakulty architektury. I když ho zvolil akademický senát, oznámil dnes rektorovi Vysokého učení technického v Brně Petrovi Štěpánkovi, že nebude na jmenování trvat. ČTK to řekl Koryčánek. Podle něj jsou důvody dva. Jedním z nich je jeho končící působení v Domě umění města Brna a druhým nevole části profesorů a docentů, kteří se postavili proti jeho jmenování do funkce. Vyhrožovali odchodem, který by způsobil fakultě problémy. Koryčánek bude nově působit v Moravské galerii v Brně. Podle Štěpánka měl na takové rozhodnutí právo.
    "Končím v domě umění a potřebuju zajistit obživu rodiny. Proto nastoupím do Moravské galerie v Brně. Další důvod mého rozhodnutí je, že se celá věc dostala do podoby, která je pro mě nepřijatelná. Činím tak z ochrany mé vlastní důstojnosti," uvedl Koryčánek.
    Rektor Štěpánek zváží další postup. "Nezbude mi než rozhodnutí akceptovat. Fakulta musí vypsat nové volby a zvolí nového kandidáta na jmenování děkana," řekl Štěpánek. Podle něj by měly být do čtvrt roku hotovy všechny potřebné legislativní náležitosti. Situaci může zkomplikovat končící funkční období akademického senátu. "Protáhl by se tím termín, z hlediska procedury by ale nebyl problém," dodal Štěpánek. Z jeho hlediska nenastal na fakultě žádný problém. "Fakulta má pověřené vedení, fungovala dodneška a fungovat bude i nadále," zdůraznil rektor.
    Akademický senát zvolil Koryčánka už v květnu, ale některým profesorům a docentům vadilo, že není architekt ani stavař a s fakultou nebyl spjatý. Uváděli také, že nemá doktorské vzdělání. Také podle správní rady školy by děkan měl být uznávaným akademickým pracovníkem, který je činný v oborech přímo souvisejících se zaměřením fakulty. Koryčánek to však nepovažuje za hlavní důvod. "Byl to jen zástupný problém. Předchozí děkan taky neměl architektonické vzdělání, ale stavařské," poznamenal Koryčánek.
    Podle něj se neshodl s některými profesory a docenty na chodu fakulty. "Řada z nich se vyslovila proti mému působení a neztotožňuje se s mým názorem, že by měla škola prodělat změny. Měla by se stát otevřenější a schopnější reflektovat to, čím by se dnes architektura měla zabývat a co by měla studentům přinést," uvedl Koryčánek. Doplnil, že zájem o studium na brněnské fakultě upadá. "Studenti už školu tolik nevyhledávají a je to doklad toho, že musí prodělat změnu bez ohledu na to, zda tam jsem, či nikoliv," zdůraznil.
    Studenti postup některých pedagogů považovali za zákulisní nátlak. Sepsali petici, zorganizovali protestní pochod. Zdůraznili, že nebojují za Koryčánka, na něhož mají různé názory, ale za demokracii na fakultě. Rektor už v červenci v prohlášení k akademické obci volal po jednotě a hledání společné řeči.
    Koryčánek je kunsthistorik, architekturou se zabývá v jejích širších souvislostech. Vedl Dům umění města Brna, stojí za projektem Brněnského architektonického manuálu a v minulosti byl dlouholetým šéfredaktorem časopisu Era21.
0 komentářů
přidat komentář

Související články