Architekti v soutěži navrhli proměnu Malostranského náměstí

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
20.09.2014 13:20
Praha

Praha - Architekti vypracovali 40 návrhů, podle nichž by se mohlo v budoucnu proměnit Malostranské náměstí v Praze. Odborná porota v mezinárodní architektonické soutěži vybrala jako vítěznou studii, jejíž autoři sjednotili prostor náměstí, zredukovali počet parkovacích míst a přidali místa pro posezení i možné umístění sochařského díla a fontány. Soutěžní návrhy dnes vpodvečer porota představila veřejnosti. ČTK o tom informoval předseda poroty, architekt Miroslav Šik.
    Vypsáním soutěže město mimo jiné reagovalo na odpor některých lidí, kterým se nelíbí, že starobylé náměstí pod Pražským hradem s dominantou chrámu sv. Mikuláše slouží jako parkoviště. Vznikla kvůli tomu i petice. Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) by se vzhled náměstí mohl začít proměňovat v roce 2016.
    "Prvotní funkci náměstí v minulosti tvořil kvalitní veřejný prostor a nejenom dopravní uzel a parkovací plocha, jako je tomu teď," řekl předseda poroty. Náměstí podle něj není volně prostupné, chybí městský mobiliář, prostor je nevhodně členěn silnicí a tramvajovou tratí, která náměstí křižuje.
    Porota nakonec vybrala jako vítězný návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. "Porota ocenila, že respektuje historické prostředí a sjednocuje celý prostor. Prostorové řešení náměstí doplňuje kvalitní mobiliář a historizující lampy podél tramvajové trati," komentoval Šik. Autoři oceněných studií dostali finanční odměnu. Návrhy jsou vystaveny v dolní části Malostranského náměstí.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jsem zklamán,
Tomáš Vích
22.09.14 01:00
Ať žije vydlážděné město
vga
22.09.14 10:06
...minimalismus?...
Zdeněk Skála
23.09.14 02:50
To si teda naběhli
laembert
24.09.14 08:00
zobrazit všechny komentáře

Související články