Praha 5 odmítla stavbu domu v Erbenově ulici, padlo by 90 stromů

Vložil
ČTK
16.09.2014 15:00
Praha

Praha - Zastupitelé Prahy 5 dnes odmítli stavbu rezidence Erbenova na Smíchově. V domě, který chce stavět firma Tyfon, mají vzniknout dvě desítky nových bytů. Radě městské části zastupitelé zároveň doporučili, aby společně s magistrátem jednala s majitelem pozemku o jeho výkupu. Rozhodnutí zastupitelů ale neznamená, že stavba nevznikne.
    Developer se nyní snaží získat územní rozhodnutí, usnesení zastupitelů tento proces nezastavuje. V rámci řízení proti stavbě podali námitky místní obyvatelé. Ti se zúčastnili i dnešního jednání.
    "Tato výstavba bude mít veskrze ničivý vliv na kvalitu života v dané lokalitě a opět zatíží Prahu 5 další výstavbou a zahušťováním na úkor zeleně," uvedl předkladatel návrhu zastupitel Lukáš Budín (SZ)
    Důvodů, proč stavbu odmítnout, je podle Budína několik. Firma chce v rámci stavby odtěžit ze svahu 14.000 m³ zeminy a pokácet 90 stromů. Zároveň stavba naruší charakter místní zástavby. "Je to bezprecedentní a hrubý zásah do geologie celé čtvrti a rozsáhlé zničení zeleně. Projekt navíc neodpovídá památkově chráněné lokalitě, což potvrdilo stanovisko Národního památkového ústavu," uvedl Budín.
    Bytový komplex má tvořit jeden velký dům rozdělený do šesti terasovitých částí. Vzhledem k tomu, že pozemek je ve svahu, čtyři patra mají být částečně zapuštěna do země.
    Rozhodnutí Prahy 5 stavbu domu nezastavuje. Firma se snaží získat územní rozhodnutí, proti tomu podali místní obyvatelé řadu připomínek. Pokud jej nakonec developer získá, bude potřebovat ještě stavební povolení. Teprve potom může začít stavět.
    Budín původně požadoval, aby Praha 5 chtěla po magistrátu změnu územního plánu, která by z pozemku pro stavbu udělala zeleň. S tím ale zastupitelé nesouhlasili. Podle zastupitele Tomáše Homoly (bezp.) to prý ani nelze, neboť by s ní musel souhlasit majitel. Zastupitelé se nakonec usnesli na požadavku, aby se Praha 5 pokusila pozemek vykoupit.
    Jednání zastupitelstva se zúčastnili nespokojení obyvatelé, jejichž domy stojí v sousedství parcely. Podle jednoho z nich má majitel pozemku sice právo si s ním nakládat, jak chce, ale nesmí zasahovat do práv lidí v okolí. "Devadesát stromů, které padnou, není marginálie," řekl jeden z nich.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vizualizace
pesagem
16.09.14 04:52
orientace
Honza K
17.09.14 01:52
...Opravte si ten odkaz...
šakal
17.09.14 02:20
Orientace ?
Martin4
17.09.14 10:45
zobrazit všechny komentáře